FDSC, ProPark și Fundația OMV Petrom lansează a doua etapă a programului „Verde pentru viitor”
- Fundația OMV Petrom finanțează cu 2.400.000 de euro intervenția în Parcul Natural Vânători Neamț și Parcul Natural Putna- Vrancea
- Programul oferă modele de referință la nivel național pentru conservarea biodiversității și dezvoltarea ecoturismului
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația ProPark și Fundația OMV Petrom continuă programul „Verde pentru viitor”, dedicat conservării biodiversității și dezvoltării sustenabile a comunităților locale în ariile protejate din România. Cu un buget de 2.400.000 euro, finanțat integral de Fundația OMV Petrom, programul vizează în ediția 2025-2027 dezvoltarea Parcului Natural Vânători Neamț și a Parcului Natural Putna-Vrancea. Investiția în cele 2 parcuri în cadrul programului se ridică la 3.200.000 euro de la lansarea sa, în 2023.
Ținutul Zimbrului: conservare, educație și turism în Parcul Natural Vânători Neamț
Proiectul a început cu reamenajarea și modernizarea Centrului de Vizitare realizate în 2023-2024. In ediția 2025-2027 vor fi adăugate instalații interactive în centrul de vizitare și creată o zonă care va integra activitățile educaționale cu cele de vizitare ecoturistică. Zona de vizitare din interior va fi extinsă și va include atât elemente muzeale despre cultura locală ce au ca scop implicarea comunității în protejarea valorile culturale și un spațiu comercial dedicat promovării producătorilor și produselor locale. Spațiul exterior al Centrului de Vizitare va beneficia de amenajare peisagistică unde se vor folosi materiale naturale și plante autohtone.
Proiectul include o premieră pentru România: Parcul Natural Vânători Neamț este primul parc natural care inițiază procesul de revenire a elanului (Alces alces) un pas major în restaurarea proceselor naturale ale faunei din România, cu impact direct asupra refacerii echilibrului ecologic. Elanul, un erbivor de talie mare, are capacitatea de a modela peisajul și funcționează ca specie „umbrelă”, sprijinind astfel supraviețuirea și prosperitatea altor specii mai mici. Parcul Natural Vânători Neamț are și o valoare simbolică în acest proces, fiind printre ultimele locuri din regiune unde elanul a fost văzut și consemnat înainte de dispariția sa.
Totodată, vor fi realizate patru zone umede cu funcția de adăpare pentru mamifere și păsări și de adăpost pentru amfibieni, reptile și diferite tipuri de insecte. Aceste zone vor contribui la menținerea biodiversității în Parc în condițiile perioadelor tot mai prelungite de secetă din țara noastră.
De asemenea, pentru un management eficient al faunei și evaluarea continuă a stării de conservare a speciilor din Parc, va fi extinsă rețeaua de stații de monitorizare dotate cu camere cu senzori și dispozitive audio.
În plus, infrastructura parcului va fi îmbogățită cu un traseu tematic educativ care va include instalații interactive ce vor oferi vizitatorilor o experiență unică de învățare despre biodiversitate și conservare. Astfel, se va realiza o zonă educațională – „Școala Pădurii” – ce va integra Centrul de Vizitare, țarcul de aclimatizare și grădina zoologică ”Dragoș Vodă”.
Parcul Putna-Vrancea, un parc sălbatic și accesibil, pentru viitor
În Parcul Natural Putna-Vrancea va fi instalat un observator virtual mobil care va oferi vizitatorilor cu mobilitate redusă oportunitatea de a explora fauna parcului și de a viziona filme scurte cu animale sălbatice, într-o experiență interactivă.
Pentru că educația de mediu este importantă pentru comunitățile din jurul parcului, va fi amenajat un spațiu educațional ce va include activități pentru copii și tineri care vor învăța despre importanța protejării mediului.
Pentru conservarea biodiversității, vor fi restaurate habitatele de pășuni cu valoare înaltă naturală, prin gestionarea tradițională a acestora și eliminată vegetația invazivă pentru protejarea speciilor rare de fluturi și insecte. De asemenea, râurile din parc vor fi repopulate cu păstrăv indigen, un pas important în restaurarea ecosistemelor acvatice.
În paralel, va fi creată și în Parcul Natural Putna-Vrancea o rețea de monitorizare a faunei, care include camere și senzori care vor contribui la protejarea biodiversității și prevenirea braconajului.
Prin proiect se vor derula campanii de conștientizare și se vor organiza evenimente educaționale, expoziții de fotografie itinerante și proiecții de filme documentare în școlile locale, pentru a implica comunitățile în protejarea biodiversității și în promovarea ecoturismului. Activitățile vor ajuta la sensibilizarea publicului și la atragerea unui număr tot mai mare de vizitatori interesați de natură și conservare.
De asemenea, va fi realizat un album fotografic despre Munții Vrancei, ce va promova valorile naturale și culturale ale parcului cu scopul de a ajuta la creșterea vizibilității acestuia la nivel local, național și internațional.
Contactează-ne
T: 0746.280.084
E: office@fdsc.ro
Ne găsești la adresa
Bulevardul Nerva Traian nr. 21
Sector 3, București
România
Fii la curent cu activitatea FDSC!
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
© 2025 Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Toate drepturile rezervate.