Elveția sprijină societatea civilă din România: Programul de Implicare Civică lansează primul apel de finanțare
Elveția și România continuă parteneriatul pentru reducerea disparităților economice și sociale între țările UE prin cea de-a doua contribuție acordată României în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.
În baza acordului-cadru bilateral semnat în decembrie 2022 între cele două țări, Elveția a alocat României peste 221.5 milioane CHF (franci elvețieni), echivalentul a peste 1 miliard lei, pentru susținerea a 11 programe (Măsuri Suport) care urmează a fi implementate până în 2029.
Programul de Implicare Civică este unul dintre cele 11 programe tematice finanțate și vizează consolidarea spațiului civic din România și încurajarea implicării active a cetățenilor în viața publică și în procesele democratice ale țării.
”„Credem că cetățenii informați și implicați sunt cea mai bună garanție pentru o democrație funcțională și pentru o dezvoltare stabilă a țării. Prin Programul de Implicare Civică, Elveția sprijină România să construiască o cultură a transparenței și a participării, în care locuitorii săi se implică activ în viața publică și contribuie la reforme și la schimbări sociale sistemice.”
a declarat Giacomo SolariȘeful Biroului Contribuției Elvețiene (SCO) și Șef adjunct al misiunii la Ambasada Elveției în România
”„În contextul provocărilor regionale actuale, o societate civilă puternică reprezintă cel mai bun scut împotriva derapajelor democratice. Programul de Implicare Civică vine să răspundă acestei nevoi, oferind cetățenilor instrumentele necesare pentru a cere transparență instituțiilor, a veghea asupra decidenților și a se implica activ în viața publică."
a adăugat Ionuț SibianDirectorul executiv FDSC
Programul de Implicare Civică este finanțat integral de Guvernul Elvețian și este implementat de consorțiul desemnat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), format din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fundația pentru Parteneriat (FP) și KEK-CDC.
Ce presupune Programul de Implicare Civică?
Programul de Implicare Civică pune la dispoziția organizațiilor neguvernamentale și nonprofit din România două apeluri de finanțare menite să susțină inițiative din domenii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți echitabile și democratice.
Bugetul total alocat pentru proiecte în cadrul celor două apeluri de finanțare este de 14 milioane CHF.
Apelul 1 acordă granturi mari pentru proiecte cu impact la nivel național și/sau regional în următoarele domenii: combaterea discriminării și excluziunii sociale, protecția biodiversității și a drepturilor de mediu, transparența media și jurnalismul de investigație, asistența acordată victimelor violenței (traficul de ființe umane, violența bazată pe gen, violența împotriva copiilor etc.).
Apelul 2 acordă granturi mici pentru proiecte cu impact la nivel local care vor sprijini acțiunile de advocacy și inițiativele pentru creșterea implicării cetățenilor și proiectele pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile.
Lansarea Apelului 1 – granturi pentru inițiative cu impact național și abordare integrată
Programul de Implicare Civică anunță lansarea primului apel de finanțare pentru proiecte predefinite cu o alocare bugetară totală de 7 milioane CHF.
Granturile din cadrul Apelului 1 se adresează organizațiilor neguvernamentale și nonprofit (ONG-uri) cu experiență și capacitate de implementare a inițiativelor de amploare la nivel național și/sau regional. Obiectivul acestui apel este susținerea proiectelor ce vizează probleme sistemice și contribuie la creșterea participării civice.
Ariile tematice sprijinite prin Apelul 1 sunt:
- Combaterea discriminării și excluziunii sociale (buget total – 2.500.000 CHF)
- Protecția biodiversității și a drepturilor de mediu (buget total – 1.800.000 CHF)
- Transparența media și jurnalismul de investigație (buget total – 1.000.000 CHF)
- Asistența acordată victimelor violenței – traficul de ființe umane, violența bazată pe gen, violența împotriva copiilor etc. (buget total – 1.700.000 CHF).
Granturile acordate în cadrul Apelului 1 vor fi cuprinse între 500.000 și 1.500.000 CHF și vor avea o durată de implementare între 24 și 32 de luni.
Aplicarea pentru Apelul 1 constă din două etape:
- Etapa 1: Depunerea Notei Conceptuale
- Etapa 2: Dezvoltarea Propunerii Complete, doar pentru proiectele selectate în prima etapă
Pentru mai multe detalii, organizațiile interesate sunt invitate să consulte Ghidul Solicitanților disponibil pe pagina www.elvetiaromania.ro.
Despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român
Programul de Cooperare Elvețiano-Român (SRCP) se află la cea de-a doua contribuție elvețiană destinată unor state membre ale Uniunii Europene și are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții în România, precum și consolidarea sau dezvoltarea de noi parteneriate elvețiano-române între instituții publice și organizații private. Acordul-cadru semnat în decembrie 2022 între guvernele celor două țări prevede implementarea a 11 programe tematice, care răspund unor nevoi prioritare ale României și valorifică expertiza Elveției în domenii cheie precum: creștere economică și dialog social, gestionarea migrației și creșterea siguranței publice, protecția mediului, întărirea sistemelor sociale, precum și implicare civică și transparență. Contribuția financiară elvețiană se ridică la 221.5 milioane CHF, iar programele finanțate urmează să fie implementate până la finalul anului 2029.
Contacte pentru mass-media
- Irina Bejan, Director de Program, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | irina.bejan@fdsc.ro | +40 757 579 183
- Natalia Șeremet, Coordonatoare comunicare, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | natalia.seremet@fdsc.ro | +40 755 832 69
Contactează-ne
T: 0746.280.084
E: office@fdsc.ro
Ne găsești la adresa
Bulevardul Nerva Traian nr. 21
Sector 3, București
România
Fii la curent cu activitatea FDSC!
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
© 2025 Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Toate drepturile rezervate.