Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost creată în 1994, în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene, pentru a oferi finanțare și asistență ONG-urilor din România și a crea astfel o societate civilă puternică.
30 despre FDSC30
01
02
Viziunea noastră: “O societate democratică, în acord cu valorile europene, unde fiecare persoană este respectată și reprezentată.”
03
Misiunea noastră: “Mobilizăm organizații și resurse și acționăm pentru o societate civilă puternică și relevantă la nivel național și european.”
04
Valorile FDSC definesc angajamentul față de societatea civilă și ne ghidează fiecare acțiune: Implicare civică, pentru a încuraja participarea activă în comunități; Performanță, prin livrarea constantă a rezultatelor de impact; Integritate, reflectată în respectarea principiilor etice și morale; Perseverență, în depășirea provocărilor pentru a susține ONG-urile și inițiativele civice; Transparență, prin comunicare deschisă și utilizarea responsabilă a resurselor; și Respect pentru diversitate, prin promovarea incluziunii și echității pentru toate vocile din societate.
05
In 1994 (anul înființării FDSC) România avea puțin peste 10,000 de organizații înființate. În 2023 sectorul ONG era format din aproximativ 127.000 de organizații. In 2022 acestea aveau în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB) conform datelor din raportul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” realizat de FDSC.
06
Oamenii care au pus umărul la construcția FDSC în acești 30 de ani, peste 200 de angajați și colaboratori, formează în prezent cea mai valoroasă comunitate pe care FDSC se sprijină în continuarea misiunii sale. FDSC a fost și rămâne o platformă de talente, care a consolidat cariere importante în organizații naționale și internaționale, în instituții publice și companii din România și din afara ei.
07
Am lansat în 1997 primul târg al asociațiilor și fundațiilor din România, FAR – Fundații și Asociații din România. A avut loc în stradă, în Piața Universității (loc simbolic) și pe strada Academiei. Pe atunci, evenimentele în stradă erau foarte puține. Acesta s-a transformat în ONGFest care, în peste 10 ediții, a continuat să aducă ONG-urile în fața cetățenilor și să sărbătorească implicarea în comunitate direct, la ea acasa, în mijlocul orașelor, în spații deschise pentru orice cetățean.
08
Realizăm odată la 7 ani, cel mai amplu studiu despre sectorul neguvernamental din România. “România. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” este ediția 2024, după cele din 2010, 2017.
09
Studiile FDSC sunt referință pentru cei care doresc să inițieze programe și politici publice pentru societatea civilă din România. Toate rapoartele FDSC
10
FDSC este membră în mai multe structuri de reprezentare a societății civile la nivel european: European Economic and Social Council, Expert Council on NGO Law/ Council of Europe, European Civic Forum. FDSC a contribuit activ la alinierea agendei naționale cu cea europeană.
11
În 2019, am organizat Forumul Regional al Societății Civile din Europa Centrală și de Est, cu ocazia Presedinției UE, deținută atunci de România. Alături de partenerii noștri din regiune, am pus tema societății civile pe agenda mecanismului rotativ al președințiilor UE și, în 2024, la Varșovia, am transformat forumul regional în Forumul Societății Civile care adună laolaltă voci din întreg spațiul UE. A rezultat scrisoarea deschisă #EUCivicSpaceNow, susținută de 415 organizații ale societății civile din 26 de state membre și 4 țări candidate la UE, adresată viitoarelor președinții ale Consiliului Uniunii Europene, dar și președinților Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
12
Am facilitat accesul a aproximativ 3.000 de proiecte ale ONG-urilor la fonduri în valoare de 180 de milioane de euro.
13
În decembrie 2024, am finalizat, împreună cu partenerii noștri, cel mai mare program de finanțare pentru ONG-uri – programul Active Citizens Fund (granturile SEE și Norvegiene), în valoare de 48 de milioane de euro.
14
FDSC organizează și facilitează întâlnirile operatorilor programelor Active Citizens Fund (ACF) din toate cele 15 state beneficiare EEA&Norway Grants. Aceste întalniri se desfășoară sub umbrela Community for Action, initiațiva FDSC de a crea o comunitate de acțiune și mobilizare comună în zona civică a organizațiilor relevante din spațiul Europei Centrale și de Est. Operatorii ACF sunt unele dintre cele mai reputate organizații în tările lor și însumează un portofoliu de peste 3.500 de proiecte.
15
FDSC a administrat peste 25 de scheme de granturi care au acoperit o varietate de domenii, printre care cetățenie activă, incluziune sociala, educația, democrație și respectare a statului de drept, drepturile omului, cultură, viață sănătoasă, sănătate mintală, combaterea sărăciei energetice și multe altele.
16
Donatorii cu care FDSC a colaborat includ instituții prestigioase precum Uniunea Europeană, Banca Mondială, USAID și guvernele Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei și Elveției. Aceste parteneriate au avut o rată de absorbție impresionantă, depășind 94%.
17
Printre programele de finanțare majore gestionate de FDSC se numără cele din cadrul Phare, EEA & Norway Grants, Contribuția Elvețiană etc., care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor din România.
18
Din 2018, împreună cu Kaufland România, FDSC a dezvoltat programul #ÎnStareDeBine, de referință pentru sprijinul acordat proiectelor ONG-urilor în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă (42.400.000 de lei). Este cel mai longeviv și consistent parteneriat de acest tip al FDSC cu sectorul privat.
19
Din 2012, FDSC a lansat propriile programe de finanțare, atrăgând resurse suplimentare de la companii majore prezente în România, precum Kaufland, Enel, OMV Petrom, Ursus Breweries și Raiffeisen Bank. Aceste inițiative demonstrează angajamentul FDSC de a sprijini ONG-urile din România, indiferent de stadiul lor de dezvoltare, pentru că astfel se pot genera schimbări tangibile și sistemice la nivel local și național.
20
FDSC a sprijinit modificarea în bine a legislației în domenii relevante pentru societate precum: măsurile de control al tuberculozei, serviciile sociale, drepturile migranților și ale refugiaților, voluntariat, înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum și în zone necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE: protecția copilului, anti-discriminare, egalitate de gen, anticorupție, avertizori de integritate, media independentă (CNA) sau garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.
21
FDSC a contribuit la crearea unui mediu favorabil dezvoltării societății civile în România prin: legislația cu privire la asociații și fundații (2000), inițiativa de direcționare a 1% (actual 3,5%) către un ONG, oprirea unor legi care restricționau spațiul civic, legea sponsorizării, legislația cu privire la serviciile sociale și finanțarea ONG-urilor furnizori de servicii sociale, legea economiei sociale.
22
Programul #CreștemONG-uri a deschis spațiul de învățare pentru ONG-uri care să se pregătească să fie (mai) eficiente în satisfacerea nevoilor reale din comunitățile lor. În ultimii 5 ani, prin intermediul programului de finanțare #ÎnStareDeBine, comunitatea #CrestemONG-uri a depășit 170 de ONG-uri din toată țara.
23
Unic în România, #trillenials – Programul3 identifică și formează noua generație care face primii pași în carieră în cadrul unei organizații neguvernamentale sau pe cei care se gândesc să se implice în viața societății alături de un ONG. Demarată acum 5 ani, comunitatea #trillenials a depășit numărul de 170 de persoane tinere.
24
Stiri.ong, administrat de FDSC este singurul portal de stiri dedicat sectorului nonprofit. Aici găsiți cele mai noi stiri cu și despre ONG-uri, finanțări, donatori, companii, responsabilitate socială.
26
Actuala identitate vizuală a fost lansată la finalul lui 2024. Noul logo folosește inițialele numelui FDSC și crește progresiv prin repetiția literelor, ilustrând astfel distribuirea și potențarea resurselor pe care le administrează fundația.
27
FDSC promovează o imagine actuală, autentică și profesionistă a sectorului ONG și a rezultatelor sale, atât în interiorul sectorului, cât și în afara sa. Publicarea regulată a modului în care FDSC își desfășoară activitatea (de exemplu, prin rapoarte anuale ), cât și selectarea de parteneri din rândul celor care promovează, la rândul lor, o comunicare publică onestă și responsabilă, contribuie la creșterea încrederii în societatea civilă.
28
FDSC oferă companiilor și instituțiilor interesate să sprijine o societate civilă sănătoasă și sustenabilă servicii precum: scheme de granturi personalizate, pentru susținerea proiectelor relevante; dezvoltarea capacității pentru ONG-uri sponsorizate și departamentele interne de CSR; due diligence, pentru evaluarea organizațiilor înainte de colaborare; programe de învățare tematice axate pe subiecte precum diversitate și incluziune, drepturile omului sau legislație; programe personalizate de HR Social, care includ voluntariat pro bono, employee giving sau team building-uri sociale; și consultanță specializată în navigarea și colaborarea cu sectorul civic. Aceste servicii contribuie la crearea unui impact social pozitiv și la consolidarea parteneriatelor între sectorul privat și societatea civilă.
29
Vizăm ca până în 2028 să susținem ONG-urile să obțină fonduri nerambursabile în valoare de minimum 30 de milioane de euro.
30
Și al treizecelea lucru despre FDSC30 este un cadou: un link spre Cursurile gratuite din Acceleratorul de sustenabilitate pentru ONG-uri, acum disponibile online în Biblioteca de Resurse ACF, dezvoltată în cadrul programului Active Citizens Fund.
Aceste cursuri explorează trei teme esențiale pentru dezvoltarea sectorului neguvernamental:
Comunicare nonprofit, pentru o voce mai puternică și mesaje mai clare.
Bună guvernanță, pentru o administrație eficientă și transparentă.
Reziliență organizațională, pentru a face față provocărilor și a construi o fundație solidă.
O resursă valoroasă, disponibilă acum la un click distanță!
30 despre FDSC30
01
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost creată în 1994, în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene, pentru a oferi finanțare și asistență ONG-urilor din România și a crea astfel o societate civilă puternică.
02
Viziunea noastră: “O societate democratică, în acord cu valorile europene, unde fiecare persoană este respectată și reprezentată.”
03
Misiunea noastră: “Mobilizăm organizații și resurse și acționăm pentru o societate civilă puternică și relevantă la nivel național și european.”
04
Valorile FDSC definesc angajamentul față de societatea civilă și ne ghidează fiecare acțiune: Implicare civică, pentru a încuraja participarea activă în comunități; Performanță, prin livrarea constantă a rezultatelor de impact; Integritate, reflectată în respectarea principiilor etice și morale; Perseverență, în depășirea provocărilor pentru a susține ONG-urile și inițiativele civice; Transparență, prin comunicare deschisă și utilizarea responsabilă a resurselor; și Respect pentru diversitate, prin promovarea incluziunii și echității pentru toate vocile din societate.
05
In 1994 (anul înființării FDSC) România avea puțin peste 10,000 de organizații înființate. În 2023 sectorul ONG era format din aproximativ 127.000 de organizații. In 2022 acestea aveau în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB) conform datelor din raportul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” realizat de FDSC.
06
Oamenii care au pus umărul la construcția FDSC în acești 30 de ani, peste 200 de angajați și colaboratori, formează în prezent cea mai valoroasă comunitate pe care FDSC se sprijină în continuarea misiunii sale. FDSC a fost și rămâne o platformă de talente, care a consolidat cariere importante în organizații naționale și internaționale, în instituții publice și companii din România și din afara ei.
07
Am lansat în 1997 primul târg al asociațiilor și fundațiilor din România, FAR – Fundații și Asociații din România. A avut loc în stradă, în Piața Universității (loc simbolic) și pe strada Academiei. Pe atunci, evenimentele în stradă erau foarte puține. Acesta s-a transformat în ONGFest care, în peste 10 ediții, a continuat să aducă ONG-urile în fața cetățenilor și să sărbătorească implicarea în comunitate direct, la ea acasa, în mijlocul orașelor, în spații deschise pentru orice cetățean.
08
Realizăm odată la 7 ani, cel mai amplu studiu despre sectorul neguvernamental din România. “România. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” este ediția 2024, după cele din 2010, 2017.
09
Studiile FDSC sunt referință pentru cei care doresc să inițieze programe și politici publice pentru societatea civilă din România. Toate rapoartele FDSC
10
FDSC este membră în mai multe structuri de reprezentare a societății civile la nivel european: European Economic and Social Council, Expert Council on NGO Law/ Council of Europe, European Civic Forum. FDSC a contribuit activ la alinierea agendei naționale cu cea europeană.
11
În 2019, am organizat Forumul Regional al Societății Civile din Europa Centrală și de Est, cu ocazia Presedinției UE, deținută atunci de România. Alături de partenerii noștri din regiune, am pus tema societății civile pe agenda mecanismului rotativ al președințiilor UE și, în 2024, la Varșovia, am transformat forumul regional în Forumul Societății Civile care adună laolaltă voci din întreg spațiul UE. A rezultat scrisoarea deschisă #EUCivicSpaceNow, susținută de 415 organizații ale societății civile din 26 de state membre și 4 țări candidate la UE, adresată viitoarelor președinții ale Consiliului Uniunii Europene, dar și președinților Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
12
Am facilitat accesul a aproximativ 3.000 de proiecte ale ONG-urilor la fonduri în valoare de 180 de milioane de euro.
13
În decembrie 2024, am finalizat, împreună cu partenerii noștri, cel mai mare program de finanțare pentru ONG-uri – programul Active Citizens Fund (granturile SEE și Norvegiene), în valoare de 48 de milioane de euro.
14
FDSC organizează și facilitează întâlnirile operatorilor programelor Active Citizens Fund (ACF) din toate cele 15 state beneficiare EEA&Norway Grants. Aceste întalniri se desfășoară sub umbrela Community for Action, initiațiva FDSC de a crea o comunitate de acțiune și mobilizare comună în zona civică a organizațiilor relevante din spațiul Europei Centrale și de Est. Operatorii ACF sunt unele dintre cele mai reputate organizații în tările lor și însumează un portofoliu de peste 3.500 de proiecte.
15
FDSC a administrat peste 25 de scheme de granturi care au acoperit o varietate de domenii, printre care cetățenie activă, incluziune sociala, educația, democrație și respectare a statului de drept, drepturile omului, cultură, viață sănătoasă, sănătate mintală, combaterea sărăciei energetice și multe altele.
16
Donatorii cu care FDSC a colaborat includ instituții prestigioase precum Uniunea Europeană, Banca Mondială, USAID și guvernele Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei și Elveției. Aceste parteneriate au avut o rată de absorbție impresionantă, depășind 94%.
17
Printre programele de finanțare majore gestionate de FDSC se numără cele din cadrul Phare, EEA & Norway Grants, Contribuția Elvețiană etc., care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor din România.
18
Din 2018, împreună cu Kaufland România, FDSC a dezvoltat programul #ÎnStareDeBine, de referință pentru sprijinul acordat proiectelor ONG-urilor în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă (42.400.000 de lei). Este cel mai longeviv și consistent parteneriat de acest tip al FDSC cu sectorul privat.
19
Din 2012, FDSC a lansat propriile programe de finanțare, atrăgând resurse suplimentare de la companii majore prezente în România, precum Kaufland, Enel, OMV Petrom, Ursus Breweries și Raiffeisen Bank. Aceste inițiative demonstrează angajamentul FDSC de a sprijini ONG-urile din România, indiferent de stadiul lor de dezvoltare, pentru că astfel se pot genera schimbări tangibile și sistemice la nivel local și național.
20
FDSC a sprijinit modificarea în bine a legislației în domenii relevante pentru societate precum: măsurile de control al tuberculozei, serviciile sociale, drepturile migranților și ale refugiaților, voluntariat, înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum și în zone necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE: protecția copilului, anti-discriminare, egalitate de gen, anticorupție, avertizori de integritate, media independentă (CNA) sau garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.
21
FDSC a contribuit la crearea unui mediu favorabil dezvoltării societății civile în România prin: legislația cu privire la asociații și fundații (2000), inițiativa de direcționare a 1% (actual 3,5%) către un ONG, oprirea unor legi care restricționau spațiul civic, legea sponsorizării, legislația cu privire la serviciile sociale și finanțarea ONG-urilor furnizori de servicii sociale, legea economiei sociale.
22
Programul #CreștemONG-uri a deschis spațiul de învățare pentru ONG-uri care să se pregătească să fie (mai) eficiente în satisfacerea nevoilor reale din comunitățile lor. În ultimii 5 ani, prin intermediul programului de finanțare #ÎnStareDeBine, comunitatea #CrestemONG-uri a depășit 170 de ONG-uri din toată țara.
23
Unic în România, #trillenials – Programul3 identifică și formează noua generație care face primii pași în carieră în cadrul unei organizații neguvernamentale sau pe cei care se gândesc să se implice în viața societății alături de un ONG. Demarată acum 5 ani, comunitatea #trillenials a depășit numărul de 170 de persoane tinere.
24
Stiri.ong, administrat de FDSC este singurul portal de stiri dedicat sectorului nonprofit. Aici găsiți cele mai noi stiri cu și despre ONG-uri, finanțări, donatori, companii, responsabilitate socială.
26
Actuala identitate vizuală a fost lansată la finalul lui 2024. Noul logo folosește inițialele numelui FDSC și crește progresiv prin repetiția literelor, ilustrând astfel distribuirea și potențarea resurselor pe care le administrează fundația.
27
FDSC promovează o imagine actuală, autentică și profesionistă a sectorului ONG și a rezultatelor sale, atât în interiorul sectorului, cât și în afara sa. Publicarea regulată a modului în care FDSC își desfășoară activitatea (de exemplu, prin rapoarte anuale ), cât și selectarea de parteneri din rândul celor care promovează, la rândul lor, o comunicare publică onestă și responsabilă, contribuie la creșterea încrederii în societatea civilă.
28
FDSC oferă companiilor și instituțiilor interesate să sprijine o societate civilă sănătoasă și sustenabilă servicii precum: scheme de granturi personalizate, pentru susținerea proiectelor relevante; dezvoltarea capacității pentru ONG-uri sponsorizate și departamentele interne de CSR; due diligence, pentru evaluarea organizațiilor înainte de colaborare; programe de învățare tematice axate pe subiecte precum diversitate și incluziune, drepturile omului sau legislație; programe personalizate de HR Social, care includ voluntariat pro bono, employee giving sau team building-uri sociale; și consultanță specializată în navigarea și colaborarea cu sectorul civic. Aceste servicii contribuie la crearea unui impact social pozitiv și la consolidarea parteneriatelor între sectorul privat și societatea civilă.
29
Vizăm ca până în 2028 să susținem ONG-urile să obțină fonduri nerambursabile în valoare de minimum 30 de milioane de euro.
30
Și al treizecelea lucru despre FDSC30 este un cadou: un link spre Cursurile gratuite din Acceleratorul de sustenabilitate pentru ONG-uri, acum disponibile online în Biblioteca de Resurse ACF, dezvoltată în cadrul programului Active Citizens Fund.
Aceste cursuri explorează trei teme esențiale pentru dezvoltarea sectorului neguvernamental:
Comunicare nonprofit, pentru o voce mai puternică și mesaje mai clare.
Bună guvernanță, pentru o administrație eficientă și transparentă.
Reziliență organizațională, pentru a face față provocărilor și a construi o fundație solidă.
O resursă valoroasă, disponibilă acum la un click distanță!
Un proiect al Comisiei Europene:
„Copilul integrării europene”
„FDSC a fost înființată, în urmă cu treizeci de ani, pentru a sprijini și dezvolta ideea de societate civilă, care în acele zile, după cum mulți poate că au uitat acum, era un concept cu adevărat nou. Ieșită din comunism, ideea unui spațiu între cetățean și stat, în care grupuri de oameni se puteau reuni liber, cu propriile idei și resurse, acționând în interesul public – era, pentru mulți, cel puțin inconfortabilă.
Am fost profund implicată la acea vreme, împreună cu alții, în argumentarea faptului că societatea civilă ar trebui să constituie o componentă vitală a unei societăți democratice pluraliste. Guvernul de atunci, profund suspicios, a dat totuși undă verde FDSC, deblocând astfel fondurile UE pentru societatea civilă în primii ani cruciali.
La fel ca unele organizații surori din alte părți ale Europei Centrale și de Est, a fost gândită și condusă de români, sub îndrumarea unor personalități independente din România, cu misiunea de a lucra în beneficiul societății românești. Este profund satisfăcător să vedem cât succes a avut.
Multe s-au schimbat în societatea românească de la începuturi, dar agenda principală nu este atât de diferită – construirea rezilienței și a expertizei în rândul organizațiilor societății civile; promovarea diversității, pluralismului și justiției sociale la toate nivelurile societății; menținerea vigilenței în protejarea spațiului civic și a statului de drept.
Cele mai bune urări pentru următoarele câteva decenii, care vor fi cel puțin la fel de provocatoare ca și cele trecute.“
Karen Fogg
prima șefă a Delegației Comisiei Europene la București în perioada 1993-1998, membră a Consiliului Director al FDSC