Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

Informarea FDSC cu privire la întâlnirea premierului Ludovic Orban cu un grup de ONG-uri


Astăzi, 4 mai 2020, timp de o oră și jumătate, am participat alături de mai multe organizații neguvernamentale la o întâlnire online cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, Vicepremierul, doamna Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru, și Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), doamna Mădălina Turza. Întâlnirea a fost facilitată de Secretarul general al Guvernului, domnul ministru Antonel Tănase.

În timpul întâlnirii, premierul, precum și toți oficialii prezenți au exprimat mulțumirile lor pentru mobilizarea organizațiilor neguvernamentale din ultima perioadă, precum și pentru timpul, resursele și expertiza pe care le-au pus în serviciul comunităților. În egală măsură, și-au exprimat interesul și angajamentul pentru o cooperare care să se traducă în întâlniri sectoriale, pe domenii de activitate, iar opiniile și experiențele concrete ale ONG-urile să fie preluate în cadrul măsurilor care sunt pregătite pentru perioada următoare, menite să asigure trecerea dinspre perioada stării de urgență spre perioada de revenire la normalitate. În acest sens, premierul Ludovic Orban a concluzionat solicitând fiecărui ministru dezvoltarea unui mecanism instituțional de colaborare cu organizațiile neguvernamentale, menționând că, la nivelul Guvernului, aceasta va continua atât în formă instituționalizată, cât și în cadrul oricăror dezbateri care se vor ivi pe parcurs.

Mai multe informații despre ceea ce au susținut organizațiile neguvernamentale prezente sunt disponibile într-un document de informare ce poate fi accesat AICI.

Informarea Guvernului referitoare la întâlnirea de astăzi este disponibilă AICI, iar câteva detalii și fotografii pot fi accesate și în social media AICI.

sursa foto: aici


 

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) face public un document de poziție prin care atrage atenția asupra faptului că societatea civilă necesită la rândul său măsuri de sprijin, cel puțin la fel de puternice precum cele acordate sau avute în vedere pentru susținerea IMM-urilor.

Vizibil în perioada de criză majoră pe care întreaga societate o traversează în prezent, mai ales prin capacitatea sa de a mobiliza resurse care sunt utilizate în principal pentru a susține sectorul public, sectorul neguvernamental românesc are nevoie, la rândul său, să fie inclus de către statul român în rândul sectoarelor profesionale profund afectate de pandemia actuală și care au nevoie de sprijin structural, pentru a se adapta și contribui activ la rezolvarea problemelor sociale generate de pandemia COVID-19.

Organizațiile neguvernamentale fac eforturi susținute în această perioadă să-și urmeze misiunea, să-și îndeplinească obligațiile asumate ca angajator responsabil în contextul măsurilor restrictive impuse de situația de urgență, dar mai mult decât atât, să asigure continuitate în furnizarea serviciilor în zonele cele mai dezavantajate din țară, către grupuri vulnerabile ale căror nevoi nu sunt acoperite de alte entități în acest moment, sau în domenii în care expertiza și abilitățile de inter-relaționare ale resursei umane din sector pot sprijini instituțiile publice pentru gestionarea acestei perioade critice.

Documentul de poziție elaborat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile are la bază analiza preliminară a opiniilor exprimate de peste 130 de ONG-uri din toată țara într-un chestionar completat în perioada 19-23 martie, disponibil AICI.

Printre măsurile solicitate în documentul de poziție se numără:

  • Crearea unui fond de urgență, din bani europeni, pentru activitățile comunitare pe care organizațiile neguvernamentale le asigură în această perioadă, în sprijinul autorităților locale care nu pot acoperi nevoile tuturor cetățenilor vulnerabili;
  • Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale (CAS, CASS și CAM) pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitate de prelungire;
  • Acordarea unei subvenții lunare în valoare de 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru angajatorii persoane juridice fără scop patrimonial, care își pot continua activitatea pe perioada stării de urgență, dar nu dispun de resurse financiare necesare pentru plata salariilor;
  • Indemnizație lunară în valoare de 75% din câştigul salarial mediu brut, în situația în care angajatorii persoane juridice fără scop patrimonial sunt nevoiți să recurgă la suspendarea contractelor de muncă, pe perioada stării de urgență;
  • Aplicarea acelorași măsuri de menținere a finanțării pentru salarizarea personalului organizațiilor neguvernamentale care desfășoară activități similare personalului din sistemul public (în domenii precum sănătate, asistență socială, educație, incluziune socială, cultură etc);
  • Menținerea intactă a subvențiilor pentru organizațiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale, acordate în baza Legii nr. 34/1998;
  • Plata urgentă a tuturor datoriilor sau rambursărilor pe care statul le are de făcut către organizații neguvernamentale (cum ar fi plata indemnizațiilor pentru concediile medicale etc);
  • Amânarea la plată pentru serviciile de utilități, precum și amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pe toată durata instituirii stării de urgență, similar facilității pentru IMM-uri din OUG nr. 29/2020.


„Publicăm acest document de poziție pentru argumentarea necesității măsurilor de suport din partea statului pentru a evita blocarea activității organizațiilor neguvernamentale și pentru a asigura continuitatea serviciilor pe care acestea le furnizează, inclusiv prin deservirea unor grupuri vulnerabile în nevoie critică de suport în această perioadă”, declară Ionuț Sibian, director executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Documentul de poziție a fost transmis Președintelui României, Primului Ministru, Ministrului Muncii și Protecției Sociale și Ministrului Finanțelor Publice astăzi, 24 martie, și poate fi accesat AICI. Organizațiile neguvernamentale care doresc să se alăture demersului își pot exprima susținerea AICI.

Chestionarul care se află la baza documentului de poziție poate fi completat în continuare AICI de către orice organizație neguvernamentală din România.


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact