Managementul granturilor si asistenta tehnica
FDSC s-a specializat, printre altele, in acordarea de asistenta tehnica pentru implementarea de scheme de granturi din fonduri publice sau private. Asistam donatorii pe tot parcursul programului, de la momentul formularii domeniilor pentru finantare, continuand cu lansarea cererilor de propuneri, selectia, contractarea proiectelor si monitorizarea acestora, precum si evaluarea finala.
Incepand din 1994 si pana in prezent, FDSC a acumulat experienta semnificativa in acest domeniu, ce provine din administrarea a peste 20 de scheme de granturi. Prin intermediul acestora, au fost finantate peste 1700 de proiecte realizate de organizatii neguvernamentale si/sau institutii publice, in domenii precum: cresterea capacitatii ONG, Birouri de Consiliere pentru Cetateni, democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei, sanatate mintala, adoptarea si implementarea “acquis-ului” pentru mediu si dialog social, servicii sociale, educatie civica, dezvoltarea comunitatii.
Suma totala a finantarilor oferite prin programele administrate de FDSC depaseste 50 milioane de Euro, rata de contractare a fondurilor ajungand la 130 %, iar cea de absorbtie variind intre 94 si 99%. Uniunea Europeana (programele Phare adresate societatii civile), Banca Mondiala, Charity Know How, USAID, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (Fondul ONG 2004 – 2009) sunt cativa dintre donatorii pentru care FDSC a realizat managementul programelor de finantare derulate in Romania.
Instruire si consultanta
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile se numara printre cei mai importanti furnizori de servicii de instruire din sectorul neguvernamental din Romania. Pentru a veni in intampinarea nevoilor de dezvoltare ale ONG-urilor, FDSC a creat o serie de servicii de formare si consultanta in domenii cheie, din care enumeram numai: management organizational, management de proiect, scrierea propunerilor de finantare pentru fondurile structurale, formare de formatori, management financiar, planificare strategica, strangere de fonduri, resurse umane.
Participantii la cursuri au urmatoarele beneficii:
Calitatea serviciilor de instruire pe care le oferim poate fi demonstrata de catre cei peste 12.000 participanti din toata tara, care au beneficiat de mai mult de 800 de cursuri organizate de FDSC. Continutul si metoda de predare sunt accesibile unei game largi de ocupatii: manageri, ingineri, functionari publici, asistenti sau lucratori sociali, pana la voluntari, maistri, electricieni, etc.
Informare si promovare
Informarea si promovarea sectorului neguvernamental este parte din esenta Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Prin intermediul www.stiriONG.ro, FDSC functioneaza ca un centru de resurse pentru si despre ONG-uri, ofera in timp real informatii actualizate cu privire la proiectele si actiunile acestora. Acesta este locul in care cei carora ne adresam se pot alatura celor 22.000 cititori lunari pentru informatii de referinta despre sectorul neguvernamental.
Buletinul electronic Voluntar este un serviciu de informare aditional portalului StiriONG.ro. Este distribuit gratuit saptamanal catre 8.500 de abonati (organizatii neguvernamentale, institutii publice, universitati, scoli si cetateni), inca din anul 1998. Tot pe StiriONG.ro se afla Catalogul Societatii Civile, cea mai completa si actualizata baza de date a organizatiilor neguvernamentale din Romania (asociatii, fundatii, sindicate, patronate si alte structuri asociative).
Tot printre proiectele online coordonate de FDSC, destinate publicului larg sau specializat, se gasesc si portalul www.copiisitineri.ro, locul de intalnire al specialistilor in educatie si a celor care lucreaza cu copiii si tinerii, portalul www.ies.org.ro, centru de resurse in domeniul economiei sociale si site-ul www.pgfroma.ro ce cuprinde stiri si resurse utile comunitatilor de romi pentru accesarea fondurilor structurale.
FDSC intelege importanta pe care o are imaginea sectorului neguvernamental in societate si isi propune sa comunice continuu despre exemplele de succes, cele mai importante proiecte si activitati ale organizatiilor din Romania. Alaturi de multe evenimente special create pentru societatea civila, FDSC organizeaza anual ONGFest – Festivalul Organizatiilor Neguvernamentale, un eveniment ce promoveaza filantropia, voluntariatul si implicarea in dezvoltarea comunitatii.
Advocacy si politici publice
O dimensiune prin care FDSC se distinge in sectorul organizatiilor neguvernamentale este cea de advocacy. Sustinator al schimbarilor pozitive prin dialog si dezbatere in spatiul public, FDSC nu se rezuma doar la promovarea de teme si idei, ci detine si capacitatea de a mobiliza un numar important de organizatii neguvernamentale. Mai mult decat atat, FDSC dispune si de expertiza de a parcurge intreg procesul de advocacy, pornind de la identificarea problemei pana la implementarea solutiei. Astfel, FDSC se poate implica direct in sustinerea unor cauze sau poate oferi cunostintele sale unor grupuri care intentioneaza sa genereze astfel de actiuni, dar nu sunt suficient de experimentate.
Introducerea in Codul fiscal a posibilitatii de a directiona 2% din impozitul datorat de catre un contribuabil catre un ONG, schimbarea modalitatii de contractare a veniturilor publice pentru servicii sociale (mai cunoscuta sub denumirea de contractare sociala) sau reglementarea cadru a asociatiilor si fundatiilor, inclusiv obtinerea statutului de utilitate publica, reprezinta numai cateva dintre actiunile de advocacy cu care FDSC se poate identifica.
Cercetare
FDSC este un centru de cercetare a sectorului non-profit, asumandu-si acest rol inca de la infiintare. Concluziile cercetarilor desfasurate pana acum fundamenteaza initiativele FDSC de imbunatatire a politicilor publice si sprijinire a dezvoltarii sectorului ONG in Romania.
Intreaga activitate de cercetare graviteaza in jurul unui singur scop: cercetarea dimensiunii si evolutiei sectorului nonprofit sau a unor zone subsidiare acestuia. Astfel, incurajam orice initiativa menita sa contribuie la realizarea acestuia, fie prin a fi parte in proiecte de cercetare relevante, fie prin a demara propriile noastre proiecte.
Indexul USAID al dezvoltarii societatii civile, publicat in fiecare an sau rapoartele realizate sub egida CIVICUS – Alianta mondiala pentru participarea cetatenilor sunt doar doua dintre produsele permanente ale FDSC. Lor li se alatura rapoarte de cercetare complexe, care mobilizeaza echipe de dimensiuni mari si pluridisciplinare: Definirea sectorului non-profit: Romania, realizat la comanda Universitatii John Hopkinsin cadrul celui mai mare proiect de cercetare la nivel global al sectorului tertiar sauRomania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendite, provocari, o diagnoza a societatii civile si evolutiei sale in ultimii 20 de ani. FDSC dispune in prezent de o expertiza si o arhiva de date valoroase atat din perspectiva continutului sau, cat si a continuitatii in timp a acestora.