Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

FDSC si-a asumat inca de la infiintare un rol activ in reglementarea cadrului legal privind organizarea si functionarea organizatiilor neguvernamentale din Romania. Am fost parte a grupului de lucru care in anul 2000 a propus Guvernului Romaniei spre adoptare noua reglementare a asociatiilor si fundatiilor, demers materializat prin adoptarea Ordonantei de Guvern nr. 26/2000.

In 2005, procesul de modificare si imbunatatire a acestui act normativ a fost initiat de catre FDSC si sprijinit de un grup de organizatii neguvernamentale care au demarat un amplu proces de lobby si advocacy in vederea promovarii unor modificari necesare flexibilizarii procedurilor de infiintare si de functionare a organizatiilor neguvernamentale.

Preocuparea pentru promovarea unui cadru fiscal s-a materializat in demersurile din 2003 de a introduce in codul fiscal mecanismul de donatii individuale prin care contribuabilii pot sustine organizatiile cu 1% din impozitul datorat statului. Doi ani mai tarziu acest procent a crescut la 2% si este cunoscut ca si Initiativa 2%. De asemenea, in anul 2005 FDSC a fost parte a procesului de adoptare a Legii 350/2005 privind finantarile nerambursabile pentru organizatiile neguvernamentale.

Un alt domeniu de interes pentru FDSC il reprezinta reglementarea statutului de utilitate publica, initiind o serie de dezbateri locale si nationale in perioada 2005 – 2007 pentru a identifica acel model de utilitate publica sustenabil pentru organizatiile din Romania.

Stadiul sectorului ONG din Romania si al cadrului legislativ este amplu prezentat de FDSC in rapoartele periodice USAID Index pentru societate civila si Raportul CIVICUS, dar si in cel mai recent si complet raport de cercetare despre sectorul ONG Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari. Cateva consideratii despre cadrul legal al organizatiilor neguvernamentale din Romania pot fi citite aici

 


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact