Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

prezentaredocumente

 

Implicarea mass-mediei in promovarea problematicii dezvoltarii internationale

 (MEDIP –  Media Engagement in Development Issues and Promotion)

Obiectivul principal al proiectului il constituie cresterea contributiei noilor state membre ale UE in vederea realizarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniuului (ODM) prin sensibilizarea unor grupuri tinta specifice si a publicului larg din aceste tari cu privire la problematica dezvoltarii internationale.

MEDIP se va concentra in primul rand asupra celor 6 noi state membre ale UE din care provin organizatiile partenere.

Obiectivul specific al proiectului MEDIP este sensibilizarea jurnalistilor si mass-mediei in ansamblu in cele 6 tari cu privirea la necesitatea si eforturile de care este nevoie pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniuului (ODM) si, prin intermediul acestora, constientizarea sporita in randul decidentilor politici, a mediului de afaceri si a publicului larg.

Asa cum releva o cercetare destul de recenta a Comisiei Europene, Eurobarometrul “Cetatenii din noile state membre si Asistenta pentru Dezvoltare, publicata in Septembrie 2007, in noile state membre ale UE acoperirea media a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniuului (ODM) este foarte scazuta iar nivelul de cunoastere despre angajamentele in vederea realizarii ODM este foarte limitat la nivelul opiniei publice.

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) deriva din Declaratia Mileniului, adoptata de catre 191 tari si semnata de 147 sefi de stat si guvern în cadrul  Summitului Mileniului ONU  din septembrie 2000. Declaratia Mileniului este unica agenda globala in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii. ODM abordeaza provocarile principale ale dezvoltarii umane sub forma a 8 obiective pe care statele lumii si-au propus sa le realizeze pana în anul 2015:

  • Eradicarea saraciei extreme si a foametei.
  • Realizarea accesului universal la educatia primara.
  • Promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor.
  • Reducerea mortalitatii infantile.
  • Imbunatatirea sanatatii materne.
  • Combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli.
  • Asigurarea sustenabilitatii mediului.
  • Crearea de parteneriate globale pentru dezvoltare.

Pe 20 decembrie 2005, Presedintii Comisiei, Parlamentului si Consiliului au semnat noua declaratie privind politica de dezvoltare a Uniunii Europene, „Consensul European”. Pentru prima data în 50 de ani de cooperare, consensul de la Bruxelles defineste cadrul principiilor comune în care Uniunea Europeana si cei 27 de membri ai sai vor implementa politicile lor de dezvoltare în spiritul complementaritatii. Consensul european privind Dezvoltarea este un document de politica adoptat în comun de catre Consiliu si reprezentantii statelor membre reuniti în cadrul Consiliului, împreuna cu Comisia Europeana si Parlamentul European.

“Combaterea saraciei nu este doar o obligatie morala; ea poate contribui si la construirea unei lumi mai stabile, pasnice, prospere si echitabile, reflectand interdependenta dintre tarile mai bogate si cele mai sarace. In aceasta lume nu vom permite ca 1.200 de copii sa moara din cauza saraciei la fiecare ora, sau sa stam deoparte in timp ce 1 miliard de oameni lupta pentru a supravietui cu mai putin de un dolar pe zi si atunci cand HIV/SIDA, tuberculoza si malaria sunt responsabile pentru moarta a peste 6 milioane de oameni in fiecare an. Politica de dezvoltare se afla in centrul relatiilor Uniunii Europene cu toate tarile in curs de dezvoltare.

Obiectivul principal al politicii de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii Europene este eradicarea saraciei în contextul dezvoltarii sustinute, incluzand atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”.

In calitate de stat membru al UE, Romania are obligatia sa acorde asistenta pentru dezvoltare statelor în curs de dezvoltare aflate pe lista Comitetului Asistenta pentru Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, inclusiv prin asocierea la politica comunitara si eforturile financiare ale UE în materie. Obiectivul principal al politicii de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii Europene este eradicarea saraciei în contextul dezvoltarii sustinute, incluzand atingerea Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului.

“Romania sustine obiectivele definite de comunitatea internationala pentru asigurarea prosperitatii si dezvoltarii la nivel global, exprimate prin Declaratia Mileniului, adoptata la 18 septembrie 2000. Obiectivul primordial al actiunii Romaniei în asistarea statelor terte este reducerea saraciei, obstacolul principal în asigurarea dezvoltarii sociale si economice a unei tari”.

 “Politica nationala de cooperare internationala pentru dezvoltare a Romaniei este în linie cu valorile, principiile si obiectivele consensului european asupra cooperarii pentru dezvoltare”.

“Obiectivul principal al politicii de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii Europene este eradicarea saraciei în contextul dezvoltarii sustinute, incluzand atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”.

“Saracia nu este echivalenta doar cu lipsa resurselor financiare, ci si cu lipsa accesului cetatenilor la hrana, educatie, servicii de sanatate, locuri de munca, decizie politica, infrastructura”.

- Hotararea de Guvern nr. 703/2006 privind „Strategia Nationala privind Politica Nationala de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare”, 31 mai 2006

Perioada: ianuarie 2009 – iunie 2010

Parteneri: SOS Malta, Demnet (Ungaria), European Institute Cyprus, Slovene Philanthropy (Slovenia) si JTI (Estonia)

Finantarori:  Comisia Europeana


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact