Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

Finantarea serviciilor sociale din Romania

 

8 iulie 2010, FDSC in parteneriat cu CENTRAS si Camera Deputatilor, a lansat propunerea de reforma a sistemului national de servicii sociale, construita pe baza parteneriatului public privat.

10 august  - 2 septembrie 2010 – se desfasoara dezbaterile regionale  in TimisoaraIasi, Targu Mures, cu sprijinul urmatorilor parteneri: Fundatia "Pentru Voi", Organizatia Salvati Copiii si Caritas.

16 martie 2011 – ultima intalnire din seria dezbaterilor organizate se finalizeaza cu anuntarea inregistrarii la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale

12 Octombrie 2012 Propunerea legislativa privind organizarea si functionarea serviciilor sociale (L 398/2011) este adoptata de catre Senat si depusa la Biroul Permanent al Camerei Duputatilor unde a fost  inregistrata cu numarul PLX 558/2011. Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic este desemnata Comisia de fond pentru lege.

14 noiembrie 2011 – proiectul Legii asistentei sociale este in dezbaterea Comisiei pentru munca si protectie sociala in vederea elaborarii raportului necesar dezbaterii in plenul  Camerei Deputatilor; datorita legaturii directe dintre acest text si cel al propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale, se depun o serie de amendamente menite sa le armonizeze.

22 Noiembrie 2011 Proiectul Legii asistentei sociale este adoptat in plenul Camerei Deputatilor (168 voturi pentru si 5 contra) si legea primeste numarul 292/2011.  Legea este publicata in Monitorul Oficial in data de 22 decembrie 2011.

Octombrie – Februarie 2012 – Proiectul de lege PLX 558 se afla in dezbaterea Comsiilor de Specialitate din Camera Deputatilor si unde primeste avize favoribile din partea Comisiilor pentru Santate si Familie, Comisia juridica de disciplina si imunitati, Comisia pentru buget, finantate si banci si Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

Ianuarie 2012 – Organizatiile reunite in grupul de lucru privind reforma in domeniul servicilor sociale: Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Pentru Voi Timisoara si FDSC reiau intalnirile de lucru pentru a elabora propunerile de amendamente la lege dupa adoptarea legislatiei cadru a asistentei sociale.

Februarie 2012 – organizatiile din grupul de lucru se intalnesc cu reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru a corobora propunerile de modificare

29 Februarie 2012 – La initiativa initiatorului legii Presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase, este organizata la Palatul Parlamentului dezbaterea propunerilor de amendamente ce vor modifica PL 558/2011. La dezbatere participa furnizori publici si privati de servicii sociale, reprezentanti ai Ministerului Muncii precum si Presedinta Camerei Deputatilor si Sulfina Barbu, deputat in Comisia de Munca din Camera Deputatilor. Principalele modificari aduse proiectului de lege fac referire la reglementarea conceptului de contractare,  definirea etapelor procesului de contractare, obligatitivitatea autoritatilor locale de a concesiona in termeni de 5 ani de zile cel putin 30% din serviciile sociale aflate in administrare proprie si finantate din fonduri publice, definirea rolurilor autoritatilor publice locale si centrale in procesul de contractarea si concesionare a serviciilor sociale.  

Martie 2012 Proiectul este in dezbaterea Comisiei pentru munca si protectie sociala si a Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

Martie 2013 - Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea serviciilor sociale (Pl-x nr. 558/2011) a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, cu propunere de respingere. In aceeasi luna Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a emis un raport negativ. Conform documentului, proiectul de lege cuprinde o serie de prevederi care nu sunt conforme cu Legea asistentei sociale nr.292/2011. 


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact