Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

Nevoi emergente ale copiilor din Romania

ABORDARI INOVATOARE IN PROFESIONALIZAREA LUCRULUI CU COPIII. NEVOI EMERGENTE ALE COPIILOR DIN ROMANIA

Proiect finantat de ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie

Ideea proiectului este introducerea unei abordări inovatoare în lucrul cu copiii:

 • de identificare a nevoilor emergente actuale ale copiilor si tinerilor
 • de creare a unei metodologii de intervenţie activă cu scopul de a acţiona asupra acestor nevoi încă din faza incipientă, înainte de a se generaliza

Grupul tinta il reprezinta toate persoanele implicate in educatia copiilor:

 • Profesori, lucrători de tineret, asistenţi sociali
 • Reprezentanţi ai autorităţilor
 • Copii si tineri

Parteneri:

 • Children of Slovakia Foundation, Slovacia
 • International Child Development Initiatives, Olanda

Obiectiv general:

Dezvoltarea capacitatii profesionistilor de a imbunatati calitatea programelor si politicilor adresate nevoilor emergente actuale ale copiilor si tinerilor.

Descrierea proiectului:

Nevoile emergente ale copiilor reprezinta un concept inovativ care defineste provocari, probleme si oportunitati nou-aparute cu care se confrunta copiii si care sunt importante si relevante pentru binele si dezvoltarea armonioasa a acestora. Din discutiile purtate cu organizatii specializate in lucrul cu copiii din Romania si Slovacia si din reactiilor copiilor si scanarea surselor media a devenit evident faptul ca in aceste tari copiii se confrunta cu multe situatii, evenimente si schimbari care necesita o abordare noua, si politici si interventii pe masura. Proiectul – desfasurat in paralel in Romania si Slovacia - va ajuta profesionistii in domeniu sa depisteze schimbarile in comportamentul copiilor, sa reactioneze in mod eficace si sa gaseasca solutii potrivite acestor nevoi emergente ale copiilor.

Proiectul beneficiaza de expertiza organizatiei International Child Development Initiatives – ICDI, din Olanda (mai multe detalii pe www.icdi.ro). Expertii ICDI au elaborat o serie de studii de caz in urmatoarele tari: India, Kenia, Nicaragua si Olanda, si au publicat o carte care cuprinde metodologia de identificare a nevoilor emergente, precum si modalitati de interventie: „Newly Emerging Needs of Children“, 2006, Garant, Antwerp.

Etapele principale de implementare a proiectului

Perioada de desfasurare a proiectului este nov. 2008 – nov. 2010. Atat in Romania, cat si in Slovacia, proiectul urmareste:

 • Elaborarea unui studiu de tara asupra nevoilor emergente actuale ale copiilor (2009).
 • Selectia a 10 specialisti care vor participa la un Training of Trainers pe problematica specifica nevoilor emergente (septembrie – noiembrie 2009).
 • Furnizarea a 10 traininguri regionale de catre cei 10 specialisti formati cu scopul de a forma 100 de specialisti (profesori, asistenti sociali, lucratori de tineret etc.) care sa identifice si sa actioneze proactiv si eficace in depistarea nevoilor emergente si gasirea solutiilor de adresare a acestor nevoi (in cursul anului 2010).
 • Crearea unui portal de resurse specifice
 • Schimb de bune practici prin realizarea unor vizite de studiu intre Romania si Slovacia

Detalii se pot solicita prin e-mail la adresa adriana.popescu@fdsc.ro persoana de contact Adriana Popescu.


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact