Proiectele sau initiativele aflate in derulare sau care au fost implementate de FDSC in domeniul educatiei pentru dezvoltare (educatie globala) sau sensibilizarii publicului vizavi de cooperarea pentru dezvoltare internationala
1. ROMANIA SOLIDARA IN LUME
Proiectul „Romania solidara in lume” isi propune sa creasca gradul de constientizare a actorilor cheie relevanti din Romania (autoritati publice – politicieni si decidenti publici, jurnalisti, cadre didactice, tineri), cu potential mare de replicare asupracooperarii pentru dezvoltare internationala, pentru o intelegere, sustinere si implicare reala si activa in domeniu. Pornind de la o analiza initiala care va urmari sa identifice si sa exploreze abordarile cu cel mai mare impact ce pot fi utilizate pentru a promova initiativele din domeniu in Romania, proiectul va derula o campanie de promovare in preajma si in timpul Anului European pentru Dezvoltare 2015. Vor fi utilizate o serie de instrumente de promovare (spot video, campanie online, evenimente publice, ambasadori ai solidaritatii internationale, materiale jurnalistice, expozitie foto-video) care, impreuna cu alte activitati dedicate grupurilor tinta (mese rotunde, sesiuni de informare, evenimente la nivel inalt), vor energiza si activa publicul larg din Bucuresti si din intreaga tara.
Durata: august 2014 – decembrie 2015 (16 luni)
Buget total: 69088,88 USD; Finantare MAE: 66000 USD
Obiectivul general al proiectului este educarea actorilor cheie si a populatiei asupra conceptului de cooperare pentru dezvoltare internationala (CDI), astfel incat acestia sa aiba o implicare reala si activa in promovarea acestui domeniu in Romania.
Obiective operationale:
1. Masurarea si analiza perceptiei publicului din Romania asupra CDI, contribuind astfel la o mai buna calibrare a abordarilor activitatilor de promovare a domeniului, activitati intreprinse de diversi actori din Romania;
2. Aducerea in discutie a CDI, atat la nivelul publicului larg, cat si la nivelul politicienilor si a autoritatilor locale, in ajunul Anului European pentru Dezvoltare 2015;
3. Dezvoltarea opiniei Romaniei vizavi de discutiile purtate la nivel european si global privind un nou cadru de dezvoltare internationala Post-2015, dupa Decada Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului;
4. Dezvoltarea comunitatii romanesti de actori in domeniul CDI si al educatiei pentru dezvoltare (institutii, societate civila, practicieni, specialisti, studenti, mediul academic, mediul business, mass-media etc).
Activitati:
1. Raport de analiza pe tema promovarii CDI in Romania
2. Campanie de promovare a CDI in Romania, cu ocazia Anului European pentru Dezvoltare 2015
3. Eveniment final
Proiectul este finantat partial de catre Ministerul Afacerilor Externe prin programul Romaniei de cooperare pentru dezvoltare,RoAid, si implementat cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Biroul Regional pentru Europa si Asia Centrala.
Denumire: Intarirea educatiei pentru dezvoltare in tarile din Europa Centrala si de Est (Enhancing Development Education in Central-Eastern European Countries)
Perioada de desfasurare: ianuarie 2010 – decembrie 2012 (3 ani)
Finantator: Comisia Europeana (programul Non-State Actors and Local Authorities in Development: Public awareness and education for development in Europe)
Parteneri: 6 parteneri - organizatii neguvernamentale din Austria (Südwind - liderul consortiului de parteneri), Bulgaria (C.E.G.A.), Cehia (NaZemi), Grecia (European Perspective) si Ungaria (Anthropolis)
Obiectiv general: Cresterea gradului de constientizare a publicului larg asupra problematicii dezvoltarii internationale si promovarea angajamentului public si guvernamental pentru educatia pentru dezvoltare (educatia globala) in tarile partenere.
Obiectiv specific: Intarirea educatiei pentru dezvoltare in tarile din Europa Centrala si de Est prin dezvoltarea capacitatii locale sau prin sprijinirea structurilor deja existente in domeniul educatiei pentru dezvoltare pe masura nevoilor tarilor implicate, in special in noile state membre ale UE.
Public tinta / beneficiari: Educatori din cadrul organizatiilor neguvernamentale sau a institutiilor educative; profesori, formatori, reprezentanti ai mass-media.
Materiale realizate in cadrul proiectului:
3. MEDIP
Denumire: Implicarea mass-media in promovarea problematicii dezvoltarii internationale (Media Engagement in Development Issues and Promotion - MEDIP)
Perioada de desfasurare: ianuarie 2009 – iunie 2010 (1½ ani)
Finantator: Comisia Europeana (programul Non-State Actors and Local Authorities in Development: Public awareness and education for development in Europe)
Parteneri: 6 ONG-uri din Malta, Ungaria, Cipru, Slovenia, Estonia, Romania
Obiectiv general: Cresterea contributiei noilor state membre ale UE in vederea realizarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) prin sensibilizarea unor grupuri tinta specifice si a publicului larg din aceste tari cu privire la problematica dezvoltarii internationale.
Obiective specifice:
Public tinta / beneficiari:
Activitati: