Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

 

CIVISMUL IN VREMURI TULBURI.

DESPRE ROLUL SANATOS AL SOCIETATII CIVILE


FDSC, august 2018

 

In timp ce protestele civice din Romania devin din ce in ce mai marcante in spatiul public, interpretarile date lor de catre politicieni si lideri de opinie au inceput sa ia cai din ce in ce mai surprinzatoare si mai nefericite. Diversele confuzii starnite fac din proteste un subiect fertil pentru cei care doresc sa manipuleze opinia publica. Cu toate acestea, ne reafirmam increderea ca dreptul romanilor de a protesta pasnic este fundamental in constructia unei democratii solide si prospere in tara noastra. O societate civila sanatoasa, care poate protesta daca este nevoie, ajuta in cele din urma la insanatosirea societatii in ansamblul sau.

Din pacate, protestele sunt prea rar privite drept o manifestare sincera a unor nemultumiri cetatenesti. Mult mai des, politicienii le vad ca pe o amenintare politica, intelectualii ca pe un grup de oameni care injura prea mult, trusturile de presa ca pe o adunatura de cetateni si caini platiti de magnati straini. Situatia este complicata si de partidele de la guvernare, care considera ca intre cateva legi si ordonante, ar putea guverna si prin organizarea de proteste proprii. 

Cel mai grav insa este ca din ce in ce mai multi, politicieni, lideri de opinie, chiar si unii protestatari, confunda implicarea civica cu condamnarea in bloc a unor categorii mari de cetateni, de la grupul votantilor PSD la intreaga diaspora. Beneficiarii de ajutoare sociale, pensionarii sau votantii lui Iohannis au fost si ei in vizor. Furia organizata la adresa unor grupuri de oameni, pe deasupra definite doar teoretic si superficial, nu poate rezulta decat in si mai multa furie. In timp ce protestele de succes rezulta in schimbarea politicilor publice in favoarea unor grupuri de cetateni, protestele orientate catre concetateni nu rezulta decat in tensiuni sociale nefaste.

Tocmai in acest context complicat, reafirmam cateva principii care garanteaza rolul sanatos al societatii civile nevoite sa se manifeste prin proteste pasnice. Prin societate civila ne referim atat la organizatii neguvernamentale, cat si, mai ales, la cetatenii care se implica civic.

Libertatea de exprimare este fundamentala oricarei societati in care cetatenii se pot implica in viata cetatii. Chiar daca unora nu le plac manifestarile ei, cenzura fara baza legala intareste statul nepermis de mult, in detrimentul puterii cetatenilor. Avantul luat de o injuratura ca expresie a libertarii de exprimare trebuie tratat nu prin cenzura, ci prin asumarea de catre guvernanti a unei concluzii clare: nemultumirile cetatenilor care se exprima astfel sunt foarte serioase si trebuie sa li se gaseasca rapid solutii. Orice guvern ajunge sa primeasca din partea populatiei critici, in felurite forme. Aproape orice guvern se vede pus in fata unor proteste. Guvernele de succes insa reusesc sa invete ceva din aceste critici si sa le transpuna in politici publice clare, trecand dincolo de strategiile simpliste de comunicare prin care minimizeaza dorintele celor nemultumiti.

Avantul civic trebuie canalizat in solicitari concrete catre autoritati. Dupa ce o injuratura a reusit sa anime dorinte de implicare la nivelul multor cetateni, un protest nu se poate rezuma la asta. Orice implicare civica, pentru a avea sorti de izbanda intr-un termen rezonabil, trebuie sa se concentreze si pe etapa formularii unor solicitari clare pe care autoritatile sa le transpuna in politici publice.

Avantul civic nu trebuie confundat cu dispretul fata de anumite categorii de cetateni. Canalizarea tensiunilor si obiectului protestelor catre niste paturi sociale, dincolo de faptul ca este foarte periculoasa, este si ineficienta. Atata vreme cat orice problema isi gaseste o ameliorare sau solutie intr-un demers de politici publice, vointa politica este cea care trebuie influentata pentru ajunge la cele mai rapide solutii. In plus, fiecare cetatean are dreptul sa se poarte, sa actioneze si sa voteze asa cum doreste, fara a fi constrans de vreun protest. Alesii nostri, in schimb, sunt cei care, in exercitiul functiei, sunt complet constransi sa se poarte doar asigurand infaptuirea interesului public.

Avantul civic trebuie sa fie pasnic. Un protest violent arunca rapid in derizoriu scopul initial al protestului, caci nimic nu este mai important decat siguranta si integritatea corporala a fiecaruia dintre noi.

Societatea civila nu face politica, societatea civila face politici publice. Societatea civila, prin insasi ratiunea existentei ei, exprima viziuni si deziderate despre infatisarea ideala a tarii, despre politicile ei publice, despre legi si ordonante de urgenta. Aceste viziuni sunt exprimate si prin critica fortelor politice de la putere, oricand este nevoie. Insa nu este suficient sa critici politicienii ca sa fi politician, iti trebuie in plus o strategie de accedere la putere. In Romania nu a existat nicio dovada a faptului ca protestele din istoria recenta au avut scopul de a aduce la putere un partid sau o persoana anume. Mai mult, orice politican responsabil vede in societatea civila nu un adversar, ci o resursa pentru a intelege mai  bine nevoile oamenilor pe care politicienii ii slujesc.

 

sursa foto: wikipedia.org

 


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact