Apel de selecție a 20 de ONG-uri la început de drum în programul de mentorat Civic Startups, ediția a II-a

Programul de mentorat Civic Startups implică un sprijin constant din partea echipei Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile FDSC pentru 20 de ong-uri la început de drum pe parcursul a 9 luni. Activitățile programului sunt croite în așa fel încât să îmbine workshop-uri pe cele mai stringente necesități ale organizațiilor tinere și activități individuale de mentorat.

Dacă doriți să treceți printr-un proces continuu de consolidare a organizației care include evaluarea necesităților organizației, îmbunătățirea aspectelor care țin de organizarea internă, scrierea cap-coadă a unui proiect și respectiv a bugetului acestuia, strângerea de fonduri din mediul privat, accesarea de fonduri publice și demararea unor campanii de comunicare, atunci acest program este unul potrivit pentru organizația dvs.

Activitățile programului:

Am lucrat în prima rundă cu organizații neguvernamentale care ne-au ajutat să stabilim temele pe care vi le propunem. Printre temele acoperite de program se numără: dezvoltare organizațională, design de proiect, fundraising, management financiar, asistență juridică, comunicare, organizare comunitară și inițiere în advocacy.

Organizațiile care au participat în prima sesiune a programului Civic Startups le puteți găsi aici.

Calendarul programului:

Programul se desfășoară în perioada iunie 2022 – ianuarie 2023.  Majoritatea sesiunilor vor fi online pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de participanți aflați în zone geografice diferite, precum și pentru a permite cât mai multe interacțiuni, inclusiv întâlnirile 1 la 1 pe platforma Zoom.

Cum vom lucra:

–            Vom organiza mai mult de 6 module de curs pe parcursul a 9 luni în care vom aborda elemente relevante nevoilor de acțiune comunitară ale grupului/ organizației voastre, în limita temelor programului;

–            Sprijin prin sesiuni lunare de grup pe teme relevante pentru nevoile voastre, în care aducem experți care să vă răspundă la întrebări;

–            Asistență personalizată lunară în funcție de nevoile voastre concrete legate de temele programului.

Principalul avantaj al programului nostru se bazează pe dezvoltarea la nivel de individ a organizației. Pe tot parcursul programului, membrii organizației vor putea beneficia de asistență 1 la 1 care presupune o înțelegere mai profundă a bucătăriei interne a unei organizații neguvernamentale.

Cine poate aplica la acest program:

Grupuri de cetățeni și organizații la început de drum, nou înființate (de 1-3 ani) sau în curs de înființare.

Ce spun despre noi participanții primei ediții Civic Startups:

“Programul acesta a dus la conștientizarea a ceea ce înseamnă o adevărată Asociație.”

“După diagnoza organizațională mi-am dat seama că trebuie să prioritizăm organizarea și relațiile cu stakeholderii. Mărirea echipei, prioritizarea proiectelor, sustenabilitatea lor, dar și îmbunătățirea comunicării sunt schimbări pe care le avem în vedere.”


“Avantajele programului au fost activitățile de grup, dar și conexiunile nou formate, mai ales faptul că poți interacționa cu alte persoane în același stadiu cu tine.”

“Punctul forte al proiectului a fost că am avut acces la oameni care lucrează direct în finanțare, scriere și implementare de proiecte și astfel am putut învăța multe trucuri și am “furat” idei. Nu a fost doar o prezentare de material didactic, ca la școală, ci am avut parte și de multe exemple din practica trainerilor.”

“Modulul de scris proiecte a fost foarte util pentru că am primit feedback exact pe proiectul scris și am văzut cum gândește practic cineva când analizează un proiect depus pentru finanțare.”

“Cel mai mult am apreciat abordarea, deschiderea și conexiunile care s-au creat între participanți.”

“Odată cu parcurgerea programului am făcut o serie de schimbări în zona de comunicare, acum încercăm să ne organizăm mai bine. De asemenea, am înțeles mai bine că un ONG necesită multă implicare administrativă și atenție la detalii.”

Dorim să evidențiem și faptul că pe parcursul întregii perioade a programului vom încerca să răspundem altor solicitări ale voastre și în afara activităților programate mai sus, în funcție de natura și complexitatea acestora, precum și în limita resurselor noastre disponibile.

Termen limită pentru înscrierea în program: vineri, 3 iunie 2022
Ne propunem să anunțăm rezultatele selecției până în data de 10 iunie 2022

Link chestionar: Formular de inscriere – Civic Startups II – Survey powered by eSurveysPro.com

Sesiuni de informare:

Marți, 24 mai 2022 de la ora 16:00, link zoom: https://us02web.zoom.us/j/81770820947?pwd=S_2KsvhjpUPR1OWLklVGqqTOs8pdLY.1

Vineri, 27 mai 2022 de la ora 10:00, link zoom:  https://us02web.zoom.us/j/86862291917?pwd=tLiLlWjDHJEsbQxm6kVcmVv6My8Kfj.1

Proiectul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și face parte din proiectul „Reclaim our Civil Space!” care beneficiază de un grant din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin intermediul Fondului de granturi SEE și Norvegiene pentru cooperare regională.

„Reclaim our Civil Space” se bazează pe lărgirea bazei și a constituenței societății civile prin instruirea și mobilizarea grupurilor și mișcărilor activiste, facilitarea cooperării și rețelelor transfrontaliere și conectarea acestora la nivelul european prin dezvoltarea împreună a schițelor unei politici europene cuprinzătoare a societății civile. Pentru mai multe informații despre proiect vizitați: www.civilspace.eu

Later Edit:

Avem plăcerea să vă comunicăm rezultatele selecției celei de-a doua ediții Civic Startups. Ca urmare a apelului au fost selectate să participe în programul Civic Startups – 20 de organizații dintr-un total de 99 de aplicații:

  1. Asociația Drum Deschis către Educație, Dobrun, Olt
  2. Tineri pentru Matca, Matca, Galați
  3. Asociația Activ în Comunitatea Mea, Galați
  4. Asociația FIR, Cluj-Napoca
  5. Asociația de Conștientizare a Industriei Agricole, București
  6. Asociația Intercalat, București
  7. Asociația Pe Scurt, București
  8. Asociația Beehave, Constanța
  9. Asociația pentru Salvare, Recuperare și Ajutor Umanitar, Galați
  10. Asociația Studenților Contabili, Iași
  11. Asociatia Mentes Maskent, Odorheiul Secuiesc, Harghita
  12. Asociația Tineri Pentru Democrație, Coșbuc, Bistrița-Năsăud
  13. Asociația SMART, Craiova
  14. Asociația Transilvania 3D, Mincești, Alba
  15. Asociația Implicare și nu nepăsare, Radovanu, Călărași
  16. Asociația Fabrica de Daruri, Popești-Leordeni, Ilfov
  17. Asociația pentru Cetățenie Activă Civitera, Balotești, Ilfov
  18. Asociația BreazArt, Breaza, Prahova
  19. Asociația pentru Dezvoltare Umană, Iași
  20. Asociația Drumuri printre Măguri, Măgureni, Prahova