Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

 

CESE cere CE sa mareasca la 1,4 miliarde EUR suma alocata viitorului

Fond pentru justitie, drepturi si valori

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat luni, 3 septembrie, o audiere pe tema "Fondul pentru justitie, drepturi si valori raspunde nevoilor?".

Audierea publica face parte din demersul CESE de a elabora un aviz la solicitarea CE si a Parlamentului European, cu privire la propunerea CE de infiintare a Fondului pentru justitie, drepturi si valori in cadrul viitorului ciclu bugetar al UE.

Propunerea CE vine in intampinarea demersului initiat in 2017 de Fundatia Stefan Batory (Polonia), in parteneriat cu Fundatia pentru Parteneriat din Ungaria (Okotars Alapitvany) si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (Romania), catre Parlamentul European si Comisia Europeana, de infiintare a unui nou fond pentru societatea civila in cadrul bugetului UE al urmatorului cadru financiar multianual, Instrumentul Valorilor Europene.

La audiere au luat cuvantul Bodil Valero, membru al PE, raportor; Jan Jakub Chromiec, Fundatia Stefan Batory (Polonia), Philippe Chantraine, Comisia Europeana, DG HOME si Ionut Sibian, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (Romania), membru CESE si parte a grupului pentru elaborarea avizului CESE pe acest subiect.

Ionut Sibian a subliniat ca CESE saluta propunerea CE de infiintare a Fondului pentru justitie, drepturi si valori ca fiind un instrument extrem de necesar pentru promovarea eficace a valorilor UE, a drepturilor fundamentale, a democratiei si a statului de drept, participarea la o societate civila dinamica si diversa si sprijinirea acesteia, precum si implicarea comunitatilor locale. CESE considera insa ca bugetul propus este foarte scazut, avand in vedere provocarile actuale cu care se confrunta UE in acest domeniu, care este de o importanta majora pentru Uniune si pentru societatea civila  si solicita finantare totala de 1,4 miliarde de euro, din care cel putin 500 de milioane de euro ar trebui alocate pentru componenta care vizeaza implicarea si participarea cetatenilor. 

Primul draft al avizului elaborat de CESE este disponibil AICI.

In data de 26 septembrie urmeaza primul vot in CESE pentru avizul care o sa inglobeze si concluziile audierii publice organizate luni. Propunerile de amendamente la acest document pot fi transmise prin email la adresa ionut.sibian@fdsc.ro.


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact