Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

 

BRIEF "Valori europene în contextul Președinției României la Consiliul UE"

 

 

Data publicării: 17 decembrie 2018

Autor: Alexandru Gabor

Descarcă brief-ul AICI.

 

Brief-ul „Valori europene în contextul Președinției României la Consiliul UE” este elaborat sub egida Platformei RO2019 a societății civile și analizează importanța și provocările cu care valorile europene se confruntă în spațiul comunitar. Europa valorilor constituie una dintre cele patru teme prioritare ale Președinției României la Consiliul UE.

Documentul trece în revistă tema valorilor europene în construcția europeană și propune o serie de recomandări din partea societății civile, cu mai puțin de o lună înainte de preluarea Președinției Consiliului UE de către România, la începutul anului 2019:

  • Valorile pro-europene şi pro-democratice trebuie susţinute activ de guvernele europene și organizaţiile societăţii civile, într-un context de regres continental al încrederii în mecanismele democratice.
  • Drepturile omului, statul de drept, pluralismul, libertatea, demnitatea umană trebuie considerate valori nenegociabile şi trebuie promovate de către toți actorii scenei politice.
  • Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism suplimentar de evaluare juridică a legilor adoptate pentru transpunerea Directivelor europene, astfel încât guvernele să nu poată folosi legiferarea la nivel naţional pentru a limita spectrul activităţilor societăţii civile.
  • Guvernele naţionale care iniţiază acțiuni contrare prevederilor Articolului 2 TUE trebuie invitate de Comisia Europeană pentru clarificări, în cazul în care mecanismele interne de checks and balances nu reacţionează în faţa derapajelor.
  • Comisia Europeană ar putea iniţia un program european comun de educaţie civică, apelând la expertiza societăţii civile, ţinând cont de faptul că segmentele cele mai dezamăgite de funcţionarea democraţiei sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani.
  • Un viitor Instrument al Valorilor Europene şi alte programe de finanţare dedicate prezervării cetăţeniei democratice şi europene trebuie decuplate de la guvernele naţionale, pentru a edifica un spațiu civic independent. 
  • Comisia Europeană poate extinde măsurile pentru a contracara centrele de fakenews și discurs anti-democratic, alături de un program de stimulare a jurnalismului independent.
  • Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de intervenție rapidă pentru atacurile împotriva societății civile în sens larg, astfel încât sindicatele, universitățile sau ONG-urile aflate în dificultate să se poată adresa UE pentru consultanță juridică și conservarea unui spațiu civic protejat de ingerințe nelegitime.

Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact