Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

S-au schimbat job description-urile! FDSC ti le prezinta pe cele actuale

 

In perioada  11 octombrie- 16 noiembrie 2011, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de formare din sectorul nonguvernamental din România,  organizează  7 cursuri de formare care au ca scop facilitarea accesului pe piața muncii a tinerilor ( studenţi, voluntari ) aflaţi la inceput de carieră in ONG-uri şi companii. 

 

Scrisoare deschisa de respingere a Legii Antreprenorului Social

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile invita ONG-urile  sa sustina respingerea de plenul Camerei Deputatilor Legea Antreprenorului Social, prin transmiterea unei solicitari in acest sens deputatilor pana miercuri 21 septembrie 2011 ora 16:00. Textul scrisorii de respingere a Legii Antreprenorului Social este disponibil AICI.

Cititi mai mult>>

Conferinta Nationala a Economiei Sociale  din Romania 2011 – O noua economie, o economie pentru toti

In data de 9 septembrie 2011 a avut loc Conferinta Nationala a Economiei Sociale din Romania 2011 – “O noua economie, o economie pentru toti”.

In cadrul conferintei, peste 130 reprezentanti ai organizatiilor economiei sociale ONG-uri, case de ajutor reciproc, cooperative cu specialisti si decidenti reuniti in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale au dezbatut situatia acestui sector si rolul sau in actuala criza.

Rapoartele prezentate au evidentiat rolul si ponderea economiei sociale in Romania, angajator a 3,3% din totalul fortei de munca salariate din Romania in crestere ca pondere de la 3% in 2007.

Cititi mai mult>>

Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot sustin campania ONGFest – Targul Economiei Sociale

Cu o saptamana inainte de inceperea Caravanei ONGFest, peste 400 de organizatii din intreaga tara si-au anuntat participarea. In dorinta de a promova voluntariatul, spiritul civic si economia economia sociala, ONGFest – Targul economiei sociale va porni din Bucuresti si va strabate intreaga tara. Timp de o luna si jumatate, caravana isi va stabili tabara in Iasi, Bacau, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta.

Cititi mai mult>>

Ultima saptamana de inscrieri la ONGFest 2011!

ONGFest, cel mai important eveniment al societatii civile din Romania, se transforma in Targul economiei sociale, o caravana care va traversa Romania pentru a promova voluntariatul, spiritul civic si economia sociala.

Cititi mai mult>>


ONGFest 2011 se tine de reduceri!


La solicitarea organizatiilor, "ONGFest- Targul economiei sociale" vine cu un nou val de reduceri pana la data de 31 iulie 2011! Daca vii la un singur eveniment ONGFest intr-unul din cele 10 orase de mai jos, vei plati cu 20% mai putin din taxa de participare. Daca vii la minim doua evenimente, in doua dintre orasele mentionate, vei plati cu inca 20% mai putin! Reducerile se cumuleaza! Asadar, din suma finala pentru doua sau mai multe participari poti sa platesti cu 40% mai putin! Taxa de participare se calculeaza astfel: nr. de orase in care participati* taxa de participare= suma intreaga de plata, din care se scade 20%, respectiv 40%, dupa caz.

Cititi mai mult>>

Rezultate selectie curs “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”

Ne face placere sa va anuntam finalizarea procesului de evaluare si selectie a aplicatiilor primite in perioada 1-30 iunie 2011 pentru cursurile “Dezvoltarea abilitatilor de viaat ale elevilor” ce se vor desfasura in perioada iulie-septembrie a anului 2011, in cadrul proiectului stategic “Metode inovative in formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”, ID 4713, derulat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului în parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si cu organizatia olandeza International Child Development Initiatives (ICDI).

Cititi mai mult>>


Caravana ONGFest 2011 a dat startul la inscrieri

S-a dat startul la inscrieri pentru editia 2011 a ONGFest – Anul acesta, Festivalul national al organizatiilor neguvernamentale din Romania se transforma in caravana. Astfel, in perioada 9 septembrie – 16 octombrie, vor avea loc 10 evenimente, in 10 orase din tara. Economia sociala, voluntariatul si spiritul civic sunt principalele teme care vor fi abordate in cadrul festivalului. In perioada 29 iunie – 31 iulie, organizatiile sunt invitate sa se inscrie la eveniment. Festivalul va avea loc in Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Craiova si Constanta. Pentru organizatiile care participa la minim doua evenimente se acorda o reducere de 20% din taxa de participare. Aceasta se poate cumula cu reducerea de 30% acordata organizatiilor care se inscriu la ONGFest pana la data de 11 iulie 2011.

Cititi mai mult>>


Interviu: ONGFest se extinde anul acesta in zece orase

Zece orase din tara vor gazdui anul acesta cea de-a treia editie a festivalului national al organizatiilor neguvernamentale “ONGFest”. Organizatiile  din toata tara vor avea posibilitatea sa-si creasca vizibilitatea, sa recruteze noi voluntari sau sa-si gaseasca potentiali finantatori. Cel mai mai mare eveniment dedicat societatii civile romanesti va incepe in 9-11 septembrie in Bucuresti  si va avea ca tema economia sociala.

Citeste mai departe


FDSC a acordat primul premiu “Dan Manoleli pentru dezvoltarea societatii civile”

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a acordat ieri seara primul premiu de excelenta “Dan Manoleli pentru dezvoltarea societatii civile” in cadrul celei de-a noua editii a Galei Societatii Civile. Premiul a fost castigat de CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publica) pentru contributia avuta in dezvoltarea societatii civile romanesti.

Citeste mai mult


Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) - Fondul pentru Organizatii Neguvernamentale
 
Mecanismul Financiar al SEE isi propune reducerea discrepantelor economice si sociale din cadrul Spatiului Economic European (SEE), precum si sprijinirea tarilor SEE sa participe pe Pietei Internationale.

  RUNDA I | RUNDA II


In Republica Moldova tinerii lucreaza la o noua Lege a Tineretului

A muncit mult ca in Republica Moldova sa existe o Lege a Voluntariatului iar acum lucreaza la o noua Lege a Tineretului. Eduard Mihalas are 22 de ani, este presedinte al Consiliului National al Tineretului din Moldova si activeaza in sectorul organizatiilor neguvernamentale de la 14 ani.

Cititi mai mult>>


Ekaterine Popkhadze (Georgia): „A fost interesant sa vad cum coopereaza ONG-urile din Romania cu Guvernul si cum militeaza pentru schimbare”

Ekaterine Popkhadze, director executiv al Asociatiei Tinerilor Avocati din Georgia (GYLA) joaca un rol activ in construirea democratiei, constientizarea egalitatii si protectia drepturilor omului la ea in tara.

Cititi mai mult »


Erik Gyulazyan (Armenia): ONG-urile romanesti au un numar mare de oameni talentati care isi iubesc tara si muncesc pentru binele ei

Erik Gyulazyan din Armenia este unul din cei patru tineri lideri de organizatii ai societatii civile din regiunea Marii Negre care au participat la cea de-a doua etapa a Black Sea NGO Fellowship Program, un program de schimb international organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, care isi doreste sa incurajeze cooperarea intre organizatiile sectorului civil in tarile din regiunea Marii Negre.

Cititi mai mult »


O noua etapa de selectie pentru formarea cadrelor didactice in ”Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”

In perioada 1 – 30 iunie 2011 are loc o noua etapa de selectie pentru cursul ”Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”, activitate din cadrul proiectului strategic METODE INOVATIVE IN FORMAREA PERSONALULUI DIDACTIC PENTRU DEZVOLTAREA ABILITATILOR DE VIATA ALE ELEVILOR, ID 4713, implementat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si organizatia olandeza International Child Development Initiatives. Aceasta selectie se realizeaza pentru completarea cu un numar de 150 de participanti a grupelor planificate pentru cursurile din iulie – septembrie 2011 in cadrul Activitatii nr. 8 – Formarea cadrelor didactice.

Cititi mai mult>>


S-a prelungit termenul de inscriere in cadrul selectiei de partenerii locali pentru Caravana ONGFest
 
Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa se inscrie in cadrul selectiei pentru partenerii locali privind organizarea Caravanei ONGFest 2011 si sa se implice in cel mai mare eveniment al societatii civile din Romania.

Cititi mai mult>>


Dezvoltarea ONG-urilor prin formarea de traineri

Cristina a reusit sa comunice mai bine, Claudia a invatat sa puna in practica notiuni noi, iar Bianca si-a demonstrat, ca de fiecare data “maiestria” de trainer.

 La cursul de formare de formatori organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), membri ai ONG-urilor, dar si persoane din alte institutii, invata despre procesul de formare al adultilor si, mai ales, pun in aplicare.

Cititi mai mult>>


Scrisoare de protest privind Legea Antreprenorului Social

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile isi exprima dezacordul cu privire la propunerea legislativa Legea Antreprenorului Social (numar de inregistrare la Senat L204/2011) adoptata pe 16 Mai 2011 de catre Senatul Romaniei, in care este reglementat conceptul de antreprenor social.

Cititi mai mult>>


Legea Antreprenoriatul Social votata de Senatori contravine tuturor defintiilor europene ale antreprenoriatului social

Printr-un proiect de lege senatorul PSD Iulian Iancu propune o definitie “originala” a antreprenorului social contrar oricaror practici si reglementari europene care include statul si companiile multinationale.

Cititi mai mult>>


Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile va invita la un seminar destinat persoanelor implicate in educatia copiilor in cadrul BookFest 2011

FDSC va invita la dezbaterea „Educatia copiilor nostri – tendinte, provocări si solutii actuale” ce va avea loc joi, 26 mai, intre orele 18.00 – 19.00, la Cafeneaua Literara Lavazza, in cadrul Bookfest 2011.

Cititi mai mult>>


Caravana ONGFest da startul inscrierilor in cadrul selectiei pentru partenerii locali

Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa se inscrie in cadrul selectiei pentru parteneri locali privind organizarea Caravanei ONGFest 2011.

Peste 450 de organizatii neguvernamentale participante, sute de voluntari implicati si peste 40.000 de cetateni sustinatori ai cauzelor sociale sunt doar cateva dintre rezultatele inregistrate la ONGFest pana acum.

Cititi mai mult>>


Fondul ONG: Mai multi bani pentru proiectele care schimba Romania in bine

Membrii ai ONG-urilor din toata tara, finantatori si autoritati s-au reunit pentru a-si prezenta rezultatele si pentru a face parteneriate si planuri de viitor in cadrul conferintei organizate de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile la finalul Programului Fondul ONG in Romania din cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European.

Peste 300 de organizatii neguvernamentale au primit finantari nerambursabile in valoare de aproxomativ cinci milioane de euro in cadrul programului Fondul ONG derulat in perioada iunie 2008 – aprilie 2011. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a administrat acest fond impreuna cu partenerii sai, Fundatia pentru Parteneriat si Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice – FDEC Romania, acordand granturi, consiliere si sprijin in derularea activitatilor de catre organizatiile beneficiare. ONG-urile din tara au arata un interes deosebit pentru acest program, fiind depuse aproape o mie de aplicatii, de zece ori mai multe decat a acoperit Fondul.

Cititi mai mult>>


Intalnire planificare strategica in cadrul proiectului “Working together for better life of vulnerable People”

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si Organizatia Salvati Copiii Romania organizeaza cea de-a patra intalnire a Forumului Social, ce va avea loc marti, 19 Aprilie 2011, la Hotel International, in intervalul orar 9.30 -16.00.

Cititi mai mult>>


S-a lansat Carta Alba a sectorului ONG din Romania

Carta Alba a sectorului ONG din Romania - anul 2011 este un document de politica publica a carui varianta preliminara reflecta cele mai importante teme de interes pentru sectorul neguvernamental in acest moment.

La sfarsitul anului 2008, Coalitia pentru Buna Guvernare si Parteneriat cu Mediul Asociativ formula cele 10 principii pentru o politica publica procivica si proactiva si propunea o agenda societatii civile din Romania, pe care o aducea la cunostinta decidentilor politici. La inceputul anului urmator, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamantale - CENTRAS si Camera Deputatilor au organizat o intalnire intre conducerea Camerei si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, incheiata cu semnarea unui acord de program de cooperare pentru legislatura 2008 – 2012.

Cititi mai mult>>


Rezultate selectie curs “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” – etapa a doua: iunie-august 2011

Ca urmare a celor peste 2000 de aplicatii primite au fost selectate 400 de cadre didactice pentru a participa la prima serie de cursuri, derulate in perioada ianuarie – martie 2011 sub forma a doua module de cate 3 zile fiecare: “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” si “Managementul proiectelor de dezvoltare a abilitatilor de viata ale elevilor”.

Cititi mai mult>>


Propunerea legislativa privind organizarea si functionarea serviciilor sociale a fost depusa la Senat

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Camera Deputatilor, Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS au anuntat astazi, 16 martie 2011, inregistrarea la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale.

In cadrul dezbaterii proiectului de lege privind reformarea sistemului de asistenta sociala, organizata astazi la Palatul Parlamentului, Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase impreuna cu reprezentantii Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Confederatiei Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS au anuntat inregistrarea la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale.

Cititi mai mult>>


Organizatiile neguvernamentale isi exprima dezacordul privind Legea Parteneriatului dintre stat si culte


Organizatiile neguvernamentale isi exprima dezacordul in urma deciziei Parlamentului de adopta Legea Parteneriatului dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale si solicita Presedintelui Traian Basescu, in virtutea prerogativelor sale de mediator intre stat si societate sa retransmita legea in Parlament spre re-examinare.
Printre observatii semnalate de catre organizatii se numara:
-       incalcarea principiului accesului egal la resursele statului pentru toti furnizorilor de servicii sociale;
-       Lipsa obligativitatii transparentei in privinta criteriilor de alocare a sprijinului de stat sau a raportarii utilizarii fondurilor publice si a eficientei programelor derulate;
-       Lipsa unei garantii privind separarea serviciilor sociale oferite de culte de propaganda religioasa;
-       Accentul pus pe finantarea unor institutii de tipul azilelor sau orfelinatelor, in momentul in care tendinta europeana si strategiile Romaniei in domeniul asistentei sociale converg catre reducerea instututionalizarii beneficiarilor de servicii sociale.
Textul scrisorii este disponibil AICI.


Selectie nationala pentru Programul de formare de formatori si consultanti in Economie sociala si managementul intreprinderii sociale 30 mai – 26 iunie 2011, Trento Italia
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si EURICSE European Research Institute for Cooperatives and Social Enterprises din Trento, Italia anunţă lansarea Programului de formare de formatori si consultanti in Economie sociala si managementul întreprinderii sociale...
Cititi mai mult>> 


Dezbaterea  proiectului de lege privind reforma serviciilor sociale
 
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Camera Deputatilor,Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS organizeaza in data de 16 Martie 2011 evenimentul care marcheaza finalizarea consultarilor tehnice si lansarea in dezbaterea politica a propunerii de reforma a serviciilor sociale, construita pe baza parteneriatului dintre sectorul public si cel privat.
Cititi mai mult>>


Intalnire de planificare strategica privind Strategia de Dezvoltare a Serviciilor Sociale
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) si organizatia Salvati Copii Romania organizeaza intalnirea de planificare strategica avand ca scop finalizarea Strategiei de Dezvoltare a Serviciilor Sociale din Bucuresti, 2011-2015.
Intalnirea va avea loc in perioada 23-25 Martie 2011, pe Valea Prahovei, incepand de miercuri, 23 martie la orele 15.00, pana vineri, 25 martie la orele 13.00.
Cititi mai mult>>


Fondul Roman de Dezvoltare Sociala contracteza facilitatori comunitari
Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, organism de interes public, infiintat in baza Legii 129/1998, republicata, deruleaza in perioada 2010–2011, in parteneriat cu FDSC si IPP, proiectul “Dezvoltarea capacitatii comunitatilor de romi”, finantat de Open Society Institute, prin care ofera asistenta tehnica comunitatilor de romi in accesarea de fonduri europene.
Cititi mai mult>>


Dezbatere: “Politici si fonduri europene disponibile pentru integrarea romilor”
FDSC a participat astazi, 25 ianuarie, la dezbaterea “Politici si fonduri europene disponibile pentru integrarea romilor” organizata de Policy Center for Roma and Minorities.
Dezbaterea a avut loc in Clubul de Educatie Alternativa din cadrul scolii 136 (Prelungirea Ferentari) si a reunit reprezentanti ai mai multor ambasade si a unor institutii reprezentative din cadrul guvernului.  Cresterea absorbtiei fondurilor structurale a reprezentat principala tema a dezbaterii desfasurata dupa regulile Chatham House.


FDSC in Topul Filantropilor din Romania, sectiunea Fundatii


Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a gestionat in anul 2009 suma de 4,5 milioane de Euro, fapt care a clasat-o pe locul 4 in Top 20 Fundatii din Romania, realizat de revista Forbes Romania in numarul din 27 decembrie 2010.
 
Clasamentul Forbes a fost realizat in functie de bugetul gestionat de fiecare dintre cele 20 de fundatii in cursul anului 2009, reflectand implicarea in societatea romaneasca a celor mai importanti actori neguvernamentali.

Alaturi de FDSC, in Top 20 Fundatii se regasesc si alte nume sonore ale societatii civile, precum Caritas, World Vision, Fundatia Dinu Patriciu, Habitat for Humanity, Motivation, United Way si fundatii ale companiilor, precum Danone si Vodafone.  

Bugetul primelor 15 fundatii depaseste 39 de milioane de Euro in 2009 si, conform Forbes, este de patru ori mai mare decat suma gestionata in anul 2008, cand clasamentul a avut doar 15 pozitii.

Ionut Sibian, Directorul Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile afirma ca acest clasament reprezinta “o dovada in plus a faptului ca sectorul ONG din Romania este un actor puternic aflat intr-o continua crestere, care cunoaste si intampina nevoile comunitatilor si este capabil sa gestioneze transparent fonduri considerabile in vederea ameliorarii punctelor vulnerabile ale societatii.”   


Programe de succes in domeniul abilitatilor de viata
Primul program european derulat prin Ministerul Finantelor Publice – Oficiul de Plati si Contractare Phare si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile care a vizat dezvoltarea abilitatilor de viata la copii si tineri apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate a ajuns la final. Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.03.03 „Integrarea in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate”, a inclus doua componente:
•    Componenta 1- ce viza dezvoltarea capacitatii ONG-urilor de a furniza servicii pentru integrarea  in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate
•    Componenta 2- ce viza sprijinirea autoritatilor implicate in semnarea contractelor de grant in domeniul integrarii sociale
Cititi tot comunicatul AICI.


S-a deschis linia de finantare aferenta DMI 6.1. - Probleme semnalate la incarcarea aplicatiilor online


Astazi, 20.12.2010, la ora 10.00, s-a lansat linia de finantare pentru proiectele aferente Domeniului Major de Interventie (DMI) 6.1 - Economie sociala.

La doar cateva minute de la deschiderea liniei de finantare, mai multe organizatii au semnalat probleme tehnice la incarcarea aplicatiei online pe site-ul www.fseromania.ro.
Rugam pe aceasta cale, organizatiile care au intampinat probleme de orice fel, la incarcarea aplicatiei online aferente DMI 6.1 - Economie sociala, sa le transmita printr-un email la adresa aurelia.grigore@fdsc.ro.  
Dificultatile intampinate de dumneavostra vor fi colectate intr-o scrisoare oficiala, semnata de fiecare organizatie in parte, ce va fi transmisa atat catre presa, cat si catre reprezentantii AM POS DRU.


Rezutate selectie curs “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”


Ne face placere sa va anuntam finalizarea procesului de evaluare si selectie a aplicatiilor primite pentru cursul de  “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” ce se va desfasura in prima perioada a anului 2011, in cadrul proiectului stategic “Metode inovative in formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”, ID 4713, derulat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si cu organizatia olandeza International Child Development Initiatives (ICDI).
Au fost primite peste 2000 de aplicatii, fapt ce denota din nou interesul crescut al cadrelor didactice pentru acest program. Cele mai multe dintre aceste aplicatii au fost foarte bune, fapt pentru care procesul de selectie a fost ingreunat si s-a lucrat foarte mult la departajare, avand in vedere numarul limitat de locuri disponibile.
Cititi mai mult>>


Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”

Asociatia Comunelor din Romania (www.acor.ro) si partenerii sai,  Fundatia Nationala pentru Dezvoltare Comunitara (www.fndc.ro), Centrul Rural European de Studii si Cooperare (www.cresc.eu), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (www.fdsc.ro), ABN Impresa Sociale,  LERICA Italia – Agentie de Formare si Consultanta, ARIS Italia – Societate Cooperativa de Formare si Cercetare anunta semnarea contractului de finantare cu numarul de identificare POSDRU/83/5.2/S/57486, in vederea implementarii proiectului „Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”.
Cititi mai mult>>


Furnizorii de servicii sociale sunt invitati la Forumul Social al Municipiului Bucuresti
 
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si organizatia Salvati Copiii Romania elaboreaza “Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale pentru Municipiul Bucuresti”, context in care invitam organizatiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale sa participe la Forumul Social al Municipiului Bucuresti, un mecanism de consultare, format din reprezentanti ai autoritatilor locale si ai sectorului ONG ce va avea loc in data de 23 noiembrie, in Bucuresti.
Cititi mai mult>>


ONG-uri finantate prin Fondul ONG, premiate la Gala Premiilor in Educatie
Doua dintre ONG-urile finantate prin Mecanismul Financiar SEE – Fondul ONG, Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si Fundatia Noi Orizonturi, au fost rasplatite miercuri, 3 noiembrie, in cadrul Galei Premiilor in Educatie, organizata de Fundatia Dinu Patriciu, cu premiul I pentru “cel mai bun proiect educational”, YouthBank Romania, si, respectiv, premiul II la sectiunea “ONG-ul anului in educatie”.
YouthBank Romania, initiat de ARC, este un program national centrat pe formarea tinerilor, stimularea initiativelor civice ale acestora si cultivarea valorilor filantropiei, responsabilitatii si cetateniei active.
Cititi mai mult>>


FDSC a lansat Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania


Maria are 8 ani, este eleva in clasa a doua si are tendinte de obezitate. Pentru ca, la ora de educatie fizica, ii era rusine, iar colegii o strigau „grasa”, Maria a rugat-o pe mama ei sa-i obtina o scutire medicala. Asemeni ei, alte colege cu probleme similare au renuntat la aceasta disciplina.

George are 15 ani, nu are prieteni si petrece peste 12 ore pe zi in fata calculatorului. In urma cu ceva vreme, baiatul era un expert al calculatorului, dar acum a renuntat la scoala, s-a izolat de parinti si este foarte instabil emotional, trecand de la stari de depresie la iritabilitate. Pasiunea sa pentru calculatoare si tehnica s-a transformat intr-un viciu periculos.

Crina are 12 ani si are ambii parinti plecati la munca in strainatate. Fetita, impreuna cu cei 3 frati ai ei, au fost lasati in grija unei matusi. Fiind suprasolicitata cu treburile casei (curatenie, grija de frati) Crina a inceput sa aloce din ce in ce mai putin timp scolii, iar notele ei au scazut simtitor....
Cititi mai mult>>


25 octombrie si 30 noiembrie: Caravana Invatarii Permanente
Intre 25 octombrie si 30 noiembrie Caravana Invatarii Permanente va fi prezenta in 19 de localitati din toata tara, promovand oferte de pregatire, cursuri, dezvoltare personala si consiliere, si oferind informatii celor interesati despre cum pot deveni mai competivi pe piata muncii accesand portalul www.invatapentrutine.ro.
Cititi mai mult>>


Fondul ONG 2009-2014: extindere termen consultari online
Reprezentantii societatii civile sunt chemati sa isi faca parerea si viziunea cunoscute, in vederea viitoarei scheme de asistenta financiara oferita de Guvernele Norvegiei, Islandei si Principatului Liechtenstein. In acest sens, va invitam sa accesati pagina de internet www.eeagrants.org/ngoconsultation unde exista posibilitatea de a face comentarii si de a transmite reactii.
Cititit mai mult>>

Conferinta de lansare a publicatiei “Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) organizeaza conferinta de lansare a publicatiei “Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”, ce va avea loc in data de 28 octombrie 2010, incepand cu ora 9:00, la Hotel Golden Tulip, Bulevardul Decebal nr 19, Bucuresti.
Cititi mai mult>>


UPDATE! S-a lansat prima etapa de selectie pentru cursul „Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”
Datorita unor probleme tehnice aplicatiile pentru cursul „Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” trimise in perioada 28 octombrie – 8 noiembrie prin metoda “Submit Form” nu au fost procesate. Daca ati utilizat aceasta metoda, va rugam sa retransmiteti formularul de inregistrare pe email la adresa: formare@copiisitineri.ro.
Va reamintim ca data limita de transmitere a formularelor este 10 noiembrie 2010.
Ne cerem scuze pentru neplacerile provocate.
Cititi mai mult>>


Organizatiile neguvernamentale conteaza: bilantul a 20 de ani de existenta

In momentul de fata, in Romania sunt inregistrate peste 62.000 de organizatii, iar numarul angajatilor cu carte de munca din sectorul neguvernamental este de 90.000. Numai in anul 2008, ONGurile au atras resurse financiare de circa 1,25 miliarde de Euro.
 Cum au ajuns aceste resurse in comunitate?
Cititi mai mult>>


ONG-urile pot participa la consultarile online privind fondurile prin Granturile Spatiul Economic European
ONG-urile din Romania isi pot expune online, intre 10 septembrie si 22 octombrie, parerile privind principalele aspecte care vizeaza implementarea eficienta a fondurilor disponibile prin Granturile Spatiul Economic European (SEE) si norvegiene.
Prin Granturile SEE si norvegiene, Norvegia, Islanda si Liechtenstein vor contribui cu cel putin 100 milioane EUR la noile programe adresate societatii civile din Europa Centrala si de Sud, din care minimum 30 milioane vor fi alocate Romaniei. Organizatiile non-guvernamentale vor fi candidati eligibili si in cadrul altor programe, nu doar in cadrul celui dedicat ONG-urilor. Asadar, asistenta totala pentru ONG-uri este de asteptat sa fie mult mai mare.
Cititi mai mult>>


FDSC organizeaza conferinta: “Ce viitor are economia sociala in Romania?”
Recunoasterea din ce in ce mai mare de care se bucura economia sociala in Europa si interesul crescand in antreprenoriatul neconventional care raspunde provocarilor contemporane, a determinat cele mai mari universitati si mai apoi, guvernele sa lanseze programe de studiu sau sprijin a intreprinderilor sociale.
Cititi mai mult>>


20 de ani de sector neguvernamental
Romania 2010. Zeci de mii de ONG-uri active, sute de mii de proiecte implementate si peste 1 miliard de Euro investiti in comunitate de catre organizatiile neguvernamentale.
Cititi mai mult>>


ONG-urile din Romania sunt invitate la cea de-a treia editie a Forumului ONG de la Marea Neagra
Organizatiile neguvernamentale din Romania sunt invitate sa participe la cea de-a treia editie a Forumului ONG de la Marea Neagra (Black Sea NGO Forum) ce va avea loc intre 21-23 octombrie la Constanta.
Forumul isi propune intensificarea dialogului si a coordonarii intre organizatiile neguvernamentale, precum si intarirea capacitatii de advocacy a acestora pentru a influenta strategiile de dezvoltare din regiune. El aduce laolalta organizatii din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina, alte state membre UE, precum si actori importanti din regiunea Marii Negre. Primele doua editii ale Forumului au relevat faptul ca in aceasta regiune atat de complexa din punct de vedere politic, cooperarea dintre organizatiile neguvernamentale si societatea civila reprezinta un real potential pentru stabilitatea si prosperitatea din regiunea extinsa a Marii Negre.
Editia din 2010 a Forumului se desfasoara sub titlul „Investind in viitorul nostru comun” si isi propune sa dezbata situatia cooperarii la granita rasariteana a Uniunii Europene la 3 ani de la lansarea primei initiative europene de cooperare in regiunea extinsa a Marii Negre. In mod traditional evenimentul include spatiu dedicat interactiunii dintre actorii guvernamentali, institutiile internationale si organizatiile neguvernamentale in vederea identificarii de solutii comune pentru problemele locale si regionale, crearea de parteneriate, impartasirea de evaluari si experiente regionale, prezentarea programelor donatorilor.
Cititi mai mult>>


Consultare nationala privind reforma serviciilor sociale in Romania
 
Reprezentantii autoritatilor publice cu atributii in domeniul social, furnizori de servicii sociale si reprezentati ai organizatiilor neguvernamentale se intalnesc pentru a dezbate propunerea de reforma a sistemului national de servicii sociale.
Cititi mai mult>>


Cadrele didactice interesate de nevoile emergente ale copiilor
500 de cadre didactice s-au inscris la sesiunile de instruire "Identificarea si adresarea nevoilor emergente ale copiilor din Romania". Dintre acestia, doar  200 de specialisti care lucreaza cu copiii, au participat la 11 sesiuni locale de instruire, in perioada mai – iunie 2010.
Cititi mai mult>>


ONG-urile propun reformarea sistemului de asistenta sociala
 
80 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si autoritati ale statului cu atributii in domeniul social s-au intalnit in data de 08 iulie 2010 pentru a dezbate propunerea de reforma a sistemului national de servicii sociale.
Scopul consultarii a fost ca reprezentatii publici si privati sa contribuie la elaborarea unei propuneri de act normativ care va reaseza sistemul de servicii sociale din Romania de pe principiile statului asistential pe principiile subsidiaritatii si incluziunii sociale active.
Cititi mai mult>>


Profesor Doctor Dan - Gabriel Manoleli 1942 – 2010


Expeditia sa cu societatea civila pe marile tranzitiei Romaniei spre dezvoltare durabila s-a incheiat prea curand.
Cu  regret si sincera durere, colectivul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile se pregateste sa se desparta de Presedintele fondator al fundatiei, Profesor Dr. Dan Manoleli.
Domnul Profesor Manoleli, cunoscut ca “dom’ profesor”, a fost o figura marcanta a sectorului neguvernamental romanesc, fiind implicat in numeroase initiative ale societatii civile din ultimii 20 de ani (fondator si presedinte al asociatiei Grupul Ecologic de Colaborare GEC din 1990; Fondator si Presedinte al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile din 1994 pana in prezent; presedinte al Black Sea NGOs Network – retea a organizatiilor neguvernamentale de la Marea Neagra – din 2001).
Calatoria sa profesionala inceputa in salile muzeului Antipa, continuata cu o expeditie pe vasul “Calypso”al celebrului Cousteau in Marea Mediterana spre promovarea dezvoltarii durabile in Romania in ultimii 20 de ani, domeniu in care a fost un expert recunoscut, a fost completata de un exemplar angajament civic pe taramul dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale mici care pot “la firul ierbii” sa faca diferenta pentru Romania.
Un dascal si un lider exemplar - un adevarat om de echipa, un om care, cu modestie, a construit intotdeauna si nu a distrus niciodata lucrarea celorlalti...O sa ne lipsiti!
Condoleantele noastre familiei indoliate!


Semnati scrisoarea deschisa privind consecintele aplicarii reducerii cu 20% a cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile publice de asistenta sociala!
Fundatia „Pentru Voi” impreuna cu Fundatia pentru Dezvolarea Societatii Civile si Institutul pentru Politici Publice va invita sa semnati scrisoarea deschisa referitoare la OUG nr. 55/23.06.2010 privind consecintele aplicarii reducerii cu 20% a cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile publice de asistenta sociala.
Citeste mai departe!


Masa rotunda: “Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica”
Miercuri, 23 iunie a avut loc la Bucuresti masa rotunda “Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica” organizata de Centrul de Resurse Juridice in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia, in cadrul proiectului ”Consilierul de etica-echilibru si integritate in administratia publica” finantat de Guvernele Islandei, Principatul Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.
Cititi mai mult >>


BCR si  FDSC anunta rezultatele campaniei “2% pentru ONG-uri”
• 3500 de formularele au fost colectate in urne amplasate in 100 de unitati BCR din toata tara
• 100 de voluntari BCR au oferit informatii despre campanie, au monitorizat campania, au sortat si au trimis formularele catre autoritatile locale
• Prin acesata campanie, BCR si  FDSC au dorit sa ofere publicului o modalitate simpla de a directiona 2% din impozit catre ONG-uri, in trei pasi: (1) descarci formularul cu datele organizatiei deja completate, (2) completezi cu datele tale si (3) depui formularul in urna din cea mai apropiata unitate BCR  inscrisa in campanie.
Cititi mai mult >>


Proiecte finantate prin Fondul ONG, castigatoare la Gala Societatii Civile

 5 premii ale Editiei de anul acesta a Galei Societatii Civile au fost acordate proiectelor Fundatiei  Mihai Eminescu Trust, Asociatiei pentru Dezvoltare Locala Ivan Krevan si Asociatiei Salvati Bucurestiul, organizatii finantate, direct sau in parteneriat, prin Fondul ONG.
Marele Premiu al editiei, cat si Premiul I – Sectiunea Arta si Cultura, a fost acordat Fundatiei Mihai Eminescu Trust, din Sighisoara, pentru proiectul Satul de-sine-statator (Whole Village Project).
Cititi mai mult >>


ANAF isi cere scuze pentru problemele create ONG-urilor privind directionarea a 2 % din impozit
ANAF si-a cerut scuze pentru circulara data prin care se specifica faptul ca nu sunt acceptate formularele 230 pretipizate, adica formularele prin care contribuabilii pot dona 2% din impozitul pe venit catre societatea civila.
Cititi mai mult >>


Statul va cheltui bani suplimentari ca sa verifice contribuabilii care au completat 230 pretiparit
- Scrisoare deschisa -
Domnului Emil Boc
Prim - Ministrul Romaniei
 
Cc: Sorin Blejnar
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

In contextul unui parteneriat intre societatea civila si stat pentru crearea prevederii 2%, semnatarii acestei scrisori isi exprima public dezamagirea si trag un semnal de alarma cu privire la modul netransparent, incoerent si neunitar al aplicarii Mecanismului 2% prin care un contribuabil poate directiona acest procent din impozitul pe venitul obtinut in anul anterior, asa cum este el prevazut de articolul  57 din Codul Fiscal.
 Citeste scrisoarea in format original AICI


Rezultate selectie curs “Identificarea nevoilor emergente ale copiilor din Romania”
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a finalizat procesul de selectie pentru cursul "Identificarea si adresarea nevoilor emergente ale copiilor din Romania" desfasurat in cadrul proiectului “Metode inovative in profesionalizarea lucrului cu copiii”,   pentru orasele Arad, Calarasi, Brasov, Craiova, Oradea.
Din cauza numarului mare de aplicatii pentru orasele Iasi si Bucuresti, procesul de selectie este inca in desfasurare.
Click AICI pentru a consulta lista persoanelor selectate.


Societatea civila in vremuri de criza
Intr-un context economico-social nefavorabil, pentru prima data in 20 de ani, mai mult de o treime dintre romani au incredere in organizatiile neguvernamentale. Nivelul lor de incredere este direct influentat de nivelul educatiei si veniturile obtinute.
Dupa 20 de ani de societate civila in Romania si peste 1 miliard de Euro investiti in comunitate de catre organizatiile neguvernamentale a venit timpul realizarii unui bilant de activitate al sectorului neguvernamental romanesc.
„Sectorul neguvernamental este unul dintre cei mai importanti actori ai vietii socio – economice, contribuind direct la rezolvarea problemelor critice cu care se confrunta societatea romaneasca si avand un potential urias de creare de noi locuri de munca pentru grupurile vulnerabile. De aceea, la 20 de ani de la nasterea organizatiilor neguvernamentale este important sa cercetam starea sectorului neguvernamental si impreuna cu statul sa gasim solutii pentru dezvoltarea societatii civile romanesti”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Cititi mai mult >>


Sesiuni de instruire pentru formarea de specialisti in "Identificarea si adresarea nevoilor emergente ale copiilor din Romania"
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile anunta lansarea sesiunilor locale de instruire cu tema "Identificarea si adresarea nevoilor emergente ale copiilor din Romania", care se vor desfasura dupa urmatorul calendar:

Arad: 14 - 15 mai | Iasi: 22 - 23 mai | Bucuresti: 26 - 27 mai | Bucuresti: 28 - 29 mai | Calarasi: 29 - 30 mai | Brasov: 4 - 5 iunie | Craiova: 4 - 6 iunie | Oradea: 17 - 18 iunie

Sesiunile de training se intind pe durata de 2 zile fiecare si urmaresc dezvoltarea competentelor profesionistilor care lucreaza in domeniul educatiei formale si non-formale prin cresterea capacitatii acestora de a oferi programe coerente, adecvate nevoilor emergente actuale ale copiilor din Romania.

Obiectivul principal al sesiunilor este familiarizarea participantilor cu conceptul de “nevoi emergente ale copiilor”. La finalul sesiunilor de training, participantii vor fi capabili sa identifice nevoile emergente ale copiilor si factorii de risc care duc la aparitia acestora si sa creeze si aplice mecanisme de interventie potrivite.

Conditii de participare: sesiunile de training nu implica taxa de participare. Sunt asigurate materialele de curs si mesele de pranz. Pentru un numar limitat de participanti se va asigura cazare si pensiune completa, in cazul participantilor domiciliati in alte orase decat cele in care se va desfasura cursul.

Procedura de inscriere: Va rugam sa trimiteti formularul de inscriere completat cu datele Dvs. la adresa de e-mail: contact@copiisitineri.ro pana cel tarziu vineri, 23 aprilie 2010. Rezultatele selectiei vor fi anuntate pe data de 29 aprilie 2010. Doar formularele de inscriere completate cu toate datele solicitate vor intra in faza de selectie. Vor avea prioritate cadrele didactice (educatori, invatatori, profesori) si specialistii care lucreaza in organizatii neguvernamentale ce au ca beneficiari directi copiii, insa sesiunile sunt adresate de asemenea trainerilor, lucratorilor in domeniul social, reprezentantilor mass-media si responsabililor cu politicile publice dedicate copiilor.

Pentru mai multe detalii despre curs si conceptul de nevoi emergente, va rugam consultati invitatia. Informatii detaliate despre tematica abordata in cadrul cursului puteti obtine scriindu-ne la una dintre urmatoarele adrese de e-mail: contact@copiisitineri.ro sau adriana.popescu@ fdsc.ro, persoana de contact Adriana Popescu, Manager de proiect.
Cursul este organizat in cadrul proiectului “ABORDARI INOVATOARE IN PROFESIONALIZAREA LUCRULUI CU COPIII” realizat in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) si finantat de ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie.  


Barometrul liderilor ONG
 FDSC realizeaza primul studiu national din ultimii 12 ani cu privire la stadiului de dezvoltare a sectorului neguvernamental din Romania. Studiul este o lucrare ampla de analiza in care vor fi inventariate principalele realizari, dar si provocari cu care se confrunta sectorul ONG si vor fi elaborate recomandari pentru dezvoltarea viitoarelor strategii adresate sectorului.
 FDSC considera ca aceasta analiza trebuie sa reflecte in egala masura opinia liderilor organizatiilor neguvernamentale cat si a specialistilor din sector si pentru a obtine o reflectie obiectiva a starii de fapt actuale a construit un chestionar online denumit BAROMETRUL LIDERILOR ONG care masoara opinia liderilor de organizatii cu privire la multiple aspecte referitoare atat la organizatia pe care o reprezinta acestia cat si la sectorul neguvernamental in ansamblul sau.
Cititi mai mult >>


Dezvoltarea capacitatilor comunitatilor roma
 Joi, 4 martie 2010, a avut loc lansarea oficiala si prezentarea serviciilor disponibile prin proiectul „Dezvoltarea capacitatilor comunitatilor roma”. Proiectul, administrat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile ( FDSC), Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) si Institutul pentru Politici Publice (IPP), reprezinta componenta nationala a initiativei Project Generation Facility - parte integranta a programului “Making the most of EU funding for Roma Inclusion” sustinut de Open Society Institute.   
La lansarea oficiala a proiectului  „Dezvoltarea capacitatilor comunitatilor roma”  au participat actori importanti ai problematicii comunitatilor de romi precum dl. Valeriu Nicolae si Radu Racareanu Centrul de politici pentru romi si minoritati, Ilie Dinca Agentia Nationala pentru Romi, Irina Matei AMPOSRDU, Catalin Manea, Partida Romilor, Iulian Stoian Alianta Civica a Romilor, Iuliana Topoleanu AMPOR, Daniela Tarnovschi Fundatia SOROS, Dan Jurcan Directia  de Strategii Guvernementale, Sergiu Tara Asociatia Comunelor din Romania, Mihai Staicu Asociatia  Municipiilor. etc.  
Cititi mai mult >>


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact