Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

 

 

Număr de aplicaţii în cadrul apelului din 2017

Peste 300 de scrisori de intenţie au fost înscrise în prima etapă de selecţie a Fondului pentru Inovare Civică. Cu o alocare financiară de aproximativ 1.000.000 de lei, în 2017 programul este împărţit în două componente. În cadrul componentei 1 - Inovare civică - au fost înscrise 277 de scrisori de intenţie, iar în cadrul componentei 2 - Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie - 42 de scrisori.

Aplicanţii selectaţi în această primă etapă vor fi anunţaţi individual până la începutul lunii noiembrie 2017.


 

 

Fondul pentru Inovare Civică 2017: Apel de propuneri de proiecte 


UPDATE, 18 august 2017: Prelungire termen depunere proiecte pentru componenta „Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie” în cadrul Fondului pentru Inovare Civică

Termenul limită pentru depunerea scrisorilor de intenție în cadrul componentei „Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie” – Fondul pentru Inovare Civică a fost prelungit până la data de 1 septembrie 2017, ora 16.00, prin încărcare online pe platforma www.finantare.fdsc.ro.

Dezvoltată ca rezultat al parteneriatului cu Enel România, componenta încurajează acțiunile de mobilizare civică ce vizează îmbunătățirea accesului la energie sau identificarea de soluții energetice alternative eficiente sau prietenoase cu mediul înconjurător.

Pot fi de interes proiecte ce stimulează cetățenii să găsească soluții pentru folosirea energiei regenerabile (solară, eoliană etc), pentru conectarea la energie a localităților izolate, educarea populației privind consumul eficient și sigur al energiei electrice sau îmbunătățirea accesului la energie pentru gospodăriile dezavantajate economic și social. La fel ca în cazul seriei anterioare de proiecte finanțate pe această componentă, voluntarii de la Enel România își vor oferi experiența și cunoștințele în beneficiul proiectelor câștigătoare.

Proiectele trebuie să vizeze, cu precădere, derularea de activități în județele Arad, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Ialomița, Ilfov, Giurgiu, Hunedoara, Timiș, Tulcea și București. Aceasta nu exclude însă proiectele care nu vizează un anumit județ, ci au impact la nivel național.

Lista completă a proiectelor finanţate în rundele anterioare în cadrul acestei componente este disponibilă aici.

Mai multe detalii privind modalitatea de aplicare și criteriile de eligibilitate și de selecție a proiectelor se găsesc la www.finantare.fdsc.ro.

Ajuns la cel de-al șaselea an consecutiv, Fondul pentru Inovare Civică este un program de finanțare susținut exclusiv de donatori privați. El a fost înființat în anul 2012 de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), cu scopul de a fi un catalizator al potențialului cetățenilor de a-și transforma comunitățile. Peste 130 de proiecte au fost derulate în total în cadrul a celor șase runde de finanțare din perioada 2012 - 2017. Romanian American Foundation este partenerul principal al programului, alături de Enel România și Raiffeisen Bank.


 

 

7 iulie 2017: Noul apel de proiecte al Fondului pentru Inovare Civică (CIF) dispune de fonduri de peste 1.000.000 de lei pentru organizațiile neguvernamentale care doresc să deruleze acțiuni de implicare în comunitate. Finanțarea fiecărui proiect poate ajunge până la 60.000 de lei.

Ajuns la cel de-al șaselea an consecutiv, Fondul pentru Inovare Civică (Civic Innovation Fund - CIF) este un program de finanțare susținut exclusiv de donatori privați. El a fost lansat în anul 2012 de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu scopul de a fi un catalizator al potențialului cetățenilor de a-și transforma comunitățile. Peste 130 de proiecte au beneficiat de finanțare în perioada 2012 2017. CIF este derulat începând cu 2015 în parteneriat cu Romanian American Foundation. Enel România și Raiffeisen Bank sprijină la rândul lor programul.

Programul are două componenteInovare civică și Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie.

Prin componenta Inovare civică, dezvoltată in ultimii 5 ani cu sprijinul constant al Raiffeisen Bank, sunt eligibile pentru finanțare activități care mobilizează și responsabilizează cetățenii, initiațive de advocacy și monitorizare a instituțiilor sau autorităților publice, precum și activități de educație civică sau educaţie financiară care susțin implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii, contribuind astfel la rezolvarea unor probleme de interes comun.

Componenta de Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătăţit la energie, dezvoltată cu sprijinul consistent al  Enel România, încurajează acțiunile de mobilizare civică ce vizează îmbunătățirea accesului la energie sau identificarea de soluții energetice alternative eficiente sau prietenoase cu mediul înconjurător. Proiectele propuse pot aborda problematici precum: sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil, conectarea la energie a  localităților izolate, încurajarea utilizării de energie regenerabilă, informarea cât mai eficientă a populației privind consumul eficient și sigur al energiei electrice. La fel ca în cazul seriei anterioare de proiecte finanțate în cadrul acestei componente, voluntarii de la Enel România își vor oferi experiența și cunoștințele în beneficiul proiectelor câștigătoare.

Pot candida în cadrul prezentului apel de proiecte al Fondului pentru Inovare Civică organizații neguvernamentale înființate în România, în calitate de unic aplicant sau în parteneriat cu alte organizații neguvernamentale, instituții publice sau firme. Termenul limită pentru depunerea scrisorilor de intenție este 18 august 2017, ora 16.00, prin încărcare online pe platforma  www.finantare.fdsc.ro.

Mai multe detalii privind modalitatea de aplicare și criteriile de eligibilitate și de selecție a proiectelor se găsesc în Ghidul solicitanților, disponibil pe www.finantare.fdsc.ro.

 


 

Fondul pentru Inovare Civica 2016


Apelul de propuneri de proiecte din 2016 a Fondului pentru Inovare Civica este deschis. Propunerile pot fi depuse online pana la data de 18 mai 2016, pe www.finantare.fdsc.ro.

Obiectivul programului este sa sprijine initiative si actiuni civice inovatoare ale organizatiilor neguvernamentale din Romania, responsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii.    

In anii anteriori, prin CIF  au fost  finantate  proiecte in urmatoarele domenii:
-    Mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor 
-    Actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice
-    Educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii

In 2016, la acestea se adauga o componenta dedicata mobilizarii civice in vederea unui acces imbunatatit la energie.

Fondul pentru Inovare Civica a fost inca de la inceput sustinut exclusiv de donatori privati, precum  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau donatori din Romania reprezentati in special de sectorul de afaceri prin companii responsabile social ca Enel Romania, OMV PETROM si Raiffeisen Bank. 

Incepand cu 2015, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC intr-un efort de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Programul se va adresa in anii urmatori cu precadere organizatiilor mici, care lucreaza la firul ierbii, si al caror buget nu depaseste 60.000 $/an.

Mai multe detalii despre depunere si documentele necesare aplicarii se gasesc AICI.

 

 Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact