Home Despre noi Presa Proiecte Achizitii Contact English Romana

 

Totul la puterea ONG

Titlul proiectului: “O sanatate mai buna pentru o mai buna integrare” – Intarirea capacitatii de a imbunatatii acessul echitabil pentru femeile de etnie minoritara

Finantator: Programul “PROGRESS al DG Angajare, Probleme sociale si Incluziune” si este coordonat de Fundatia Giacomo Brodolini, cu sustinerea Marche Region, Biroul de Oportunitati Egale (Italia)

Durata: 12 luni

Scopul proiectului: Proiectul urmareste intarirea capacitatii de a imbunatatii acessul echitabil pentru femeile de etnie minoritara

Public tinta: Proiectul se adreseaza femeilor din grupuri etnice minoritare care adesea se afla acces egalitate la tratament medical, fata de femeile care apartin populatiei majoritare, sau fata de barbatii minoritari, datorita conditiilor de viata si munca, statutului socio ecomomic vulnerabil si mutiplei discriminari careia ii fac fata in raport cu genul si apartenenta etnica.

Obiective: 

Obiectivul  general al proiectului este sa contribuie la reducerea inegalitatii in accesul la sanatate al femeilor care apartin grupuri entice minoritare in tarile acoperite de proiect.

Identificarea si intelegerea inegalitatilor in accesul la sanatate legate de gen si apartenenta etnica pe teritoriile acestor tari, dimensiunea raspandirii si agentii determinanti ai fenomenului

Trasarea si evaluarea cadrului existent la nivel institutional si non institutional, pentru combaterea unor astfel de inegalitati pe teritoriile lor

Invatarea din experienta altor parteneri sau tari, prin identificarea si schimbul de experientesi exemple positive in combaterea inegalitatilor de access la serviciile de sanatate publica ale femeilor de minoritate etnica.

Identificarea si dezvoltarea unor strategii integrate relevante care iau in considerare specificul nevoilor de sanatate si barierele pe care trebuie sa le depaseasca femeile de minoritate etnica in accesarea  serviciilor de sanatate publice., incluzand si evaluarea si estimarea impactului lor.

Ridicarea nivelului de constientizare la nivelul publicului in general, stimularea dezbaterii si promovarea unei mai bune informari in ceea ce priveste inegalitatea de access la servicii de sanatate.

Scurta descriere / activitati: In 2007 Comisia Europeana a emis “Comunicare asupra Strategiei pentru Sanatate in U.E”, unde printre obiectivele sale se adreseaza in special problemelor de echitate in sanatate in si intre Statele Uniunii Europene.In Octombrie 2009, “Comunicarea Solidaritate in Sanatate: reducerea inechitatilor din sanatate in U.E, adoptata de Comisie a enumerat o serie de factori care influenteaza persistenta acestor inegalitati, in principal apartinind celor patru categorii: angajare, venit, durata educatiei, apartenenta etnica.

Presupunand ca aceste categorii prezinta important factori de corelare, activitatea propusa se adreseaza in mod special uneia din cele patru categorii enumerate mai sus, concentrandu-se asupra problemei de inegalitate in accesul la sanatate din perspective femeilor apartinand unor minoritati entice.

Raportul EGGSI “ Accesul la seviciile de sanatate si pe termen lung: egal pentru femei si barbati? Face o lista a celor mai importante probleme cu care se confrunta acest grup de oameni atunci cand acceseaza servicile de sanatate, un statut social, nivel de educatie, diferente cultural, inerente in problematica de apartenenta la o etnie si migratie; practice religioase, prejudecati privind orientarea sexual; cultul muncii.

Rezultate asteptate: 

Constituirea unei baze de date si colectarea de exemple de bune practice.

Prima faza a proiectului se dedica unei analize de birou si de teren a situatiei. Partenerii vor trebui sa prezinte un raport de tara  in care se analizeaza sitatia femeilo de minoritate etnica din punctul de vedere al inegalitatilor in accesul la serviciile de sanatate.Aceasta activitate urmareste sa defineasca situatia actuala in acest sens din tarile partenere si sa le ofere un reper viabil pentru activitatile care vor fi desfasurate in cea de-a doua faza a proiectului.

In Italia, Marea Britanie si Suedia, raportul de tara se va concentra pe aspecte regionale in special, acoperind regiuni ca Marche, Sud Vest si regiunea Orebro. Partenerii vor identifica de asemenea studii de caz sau exemple de bune practici care au fost implementate in propriile tari, in domeniul inegalitatii de acces la sanatate pentru imigranti si femei de minoritate etnica.

Schimbul de idei/ Invatarea reciproca si sustinerea initierii de politici

In cea de-a doua faza, doua importante tipuri de activitati vor fi organizate: critici ale colegilor de breasla, si seminarii de initiere de politici. Mai concret patru intalniri de acest tip vor fi organizate in tara fiecarui partener urmaring si oferind cadrul propice schimbului de idei si schimbului de experiente,. In stadiul urmator un seminar de o zi la inalt nivel va fi organizat pentru in fiecare din tarile participante de partenerii locali, vizand implicarea partilor interesate dintr-o arie cat mai diversa, incluzand autoritatile nationale si regionale responsabile cu sanatatea publica dar si institutii locale si organizatii ale societatii civile.

Aceste seminarii vor stimula participantii in a oferi opinia lor bazata pe experienta si lectiile invatate in timpul procesului de pregatire prin shimb de idei si experienta a colegilor lor si ii vor implica in exercitiul creerii de politici  care sa se adreseze discriminarilor suferite de imigranti femei si de minoritate etnica

Sinteza si diseminarea rezultatelor. Website-ul proiectului va prezenta toate exemplele de bune practice identificate si adunate in timpul proiectului alaturi de alte rezultate si rapoarte realizate pe parcursul desfasurarii activitatilor de proiect, ceea ce va permine unui numar ridicat de persoane interesate sa le poata accesa.

Brosura proiectului va prezenta sub forma unei sinteze principalele lectii invatate dea lungul proiectului cu o sectiune special menita sa ofere uneltele si instrumentele importante de politici si strategie folosite de participantii la seminar in crearea unui cadru model de politici pentru combaterea inegalitatilor de acces la servicii de sanate ale imigrantilor femei si de minoritate etnica. Conferinta finala a proiectului va fi organizata iar rezultatele proiectului vor fi facute cunoscute sau distribuite unui public numerous de experti in probleme de sanatate si alte parti intersate( incluzand initiatorii de politici publice, parteneri sociali si academicieni)


Home Despre FDSC Presa Proiecte Achizitii Contact