Politicile publice sunt actiunile realizate de catre Guvern (la nivel central sau prin reprezentanti la nivel local) ca raspuns la problemele care apar dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci când autoritatea publica, centrala sau locala, incearca cu ajutorul unui program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali. La nivel national, politicile publice pot sa apara dinspre oricare dintre institutiile majore ale Statului (Parlament, Presedintie, Guvern – la nivel central sau prin reprezentanti la nivel local). (Profesor Mihaela Lambru, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala)
Prin Advocacy intelegem sustinerea si promovarea unei idei sau a unei cauze. Advocacy este ansamblul activitatilor desfasurate de catre FDSC pentru a influenta deciziile ce privesc politicile publice din domeniile de interes pentru sectorul neguvernamental.
Lobby-ul este o forma specifica de advocacy. In prezent, acest termen este raspandit in toata lumea si semnifica practica prin care un anumit grup de interese (sau chiar o anumita persoana) incearca sa determine un reprezentat al unei institutii publice sa adopte o pozitie sau sa ia o decizie care sa serveasca interesele respectivului grup.
Procedura legislativa reprezinta procesul ce cuprinde elaborarea si adoptarea legiilor. Conform art. 74 din Constitutie, au competenta de a formula initiative legislative: Guvernul, deputatii, senatorii sau un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii ce isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi” in sprijinul acestei initiative. Reprezinta exceptie prevedere conform careia cetatenii nu pot avea o initiativa legislativa cu privire la problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea. Guvernul initieaza proiecte de lege, iar ceilalti initiatori propuneri legislative.
Legea nr. 24/2000 reglementeaza regulile de tehnica legislativa pentru intocmirea si depunerea initiativelor legislative. Procedura legislativa implica urmatorii pasi:
Cel mai adesea, pentru a rezolva o problema sau a schimba ceva la nivelul unei comunitati, nu este suficienta o simpla actiune, ci organizatiile sunt puse in situatia de a desfasura campanii planificate in amanunt si curprinzind diferite tehnici, pentru a-si atinge obiectivele.
In cazul in care campania reuseste, organizatia are câstiguri imense de pe urma acestui succes. Pe lânga faptul ca acest lucru inseamna rezolvarea problemei cu care se confruntau membri sau beneficiarii ei, un astfel de succes sporeste prestigiul si credibilitatea organizatiei in fata publicului si al autoritatilor. Dincolo de acest aspect, in ceea ce priveste resursele, exista atât resurse care se consuma in campanie, insa exista si altele care se multiplica: resurse umane, relatii cu alte organizatii, relatii cu autoritati, etc.
Pasi ce pot fi urmati in cadrul unei campanii de advocacy
Un nou pachet legislativ in domeniul achizitiilor publice
Spune “NU” Legii Antreprenorului Social – campanie initiate de FDSC si IES