PROGRAMUL ACTIVE CITIZENS FUND ROMÂNIA
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în 15 state membre UE din Europa Centrală și de Sud și în Ţările Baltice. Obiectivele Granturilor SEE și Norvegiene sunt reducerea disparităților economice și sociale și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statul beneficiar și statele donatoare. Susținerea societăţii civile este o prioritate cheie pentru Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, motiv pentru care 10% din totalul sumelor disponibile la nivel de ţară sunt alocate unui program pentru societatea civilă în fiecare din statele beneficiare, intitulat Active Citizens Fund. Acesta este încadrat în sectorul „Cultură, societate civilă, bună guvernare și drepturi și libertăți fundamentale”, unul dintre cele cinci sectoare considerate prioritare de statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia și Uniunea Europeană.
OBIECTIV: Consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active şi creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
BUGET: 46.000.000 €
PERIOADĂ DE IMPLEMENTARE: 2019 – 2024
OPERATOR DE FOND: Programul Active Citizens Fund România este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norway, care acționează în calitate de Operator de fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene în cadrul unui proces de licitaţie deschis și competitiv.
VALORI: respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților
DOMENII DE ASISTENȚĂ
11 APELURI DE PROIECTE
SOLICITANȚI ELIGIBILI
PARTENERI ELIGIBILI
ASPECTE PRIORITARE
Consolidarea capacității și sustenabilităţii sectorului societății civile
Creşterea sprijinului pentru grupuri ţintă şi în zone geografice insuficient adresate
Programul încurajează, prin intermediul Inițiativelor Regionale ale Societății Civile, schimbul de cunoștințe, dezvoltarea de rețele regionale, promovarea învățării reciproce, adoptarea și utilizarea cunoștințelor și cele mai bune practici în vederea consolidării sectorului societății civile în țările beneficiare.
Forumul Internațional al Societății Civile a fost prima activitate importantă din cadrul Inițiativelor regionale ale Societății Civile; acesta a avut loc în data de 4 iunie 2019 și s-a derulat în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Detalii suplimentare despre Forum sunt disponibile la http://activecitizensfund.ro/forum-2019/.