Home About us Press Projects Procurements Contact English Romana

Civil society directory

The database is available online (in Romanian) on the portal StiriONG.ro, a constant resource of information and news for the nonprofit and business environment, donors, citizens, public administration.

Civic Innovation Fund

The Civic Innovation Fund (CIF) is a programme developed by FDSC. It aims at supporting innovative civic initiatives and actions of NGOs in Romania, accountability and active participation of citizens so as to contribute to the development of the community.

Institute of Social Economy

The Institute of Social Economy (IES) is a program of FDSC initiated and developed within the project "PROMETEUS - Promoting social economy in Romania through research, education and training at European standards".

ONGFest

ONGFest – the Romanian National Fair of Non-Governmental Organisations is the most important outdoor event of the Romanian civil society. Its aim is to increase the number of citizens actively engaged in the community, to develop the associative culture and to enhance Romanian NGOs’ involvement in the society.

E-learning platform

The first Romanian service of its kind dedicated to representatives of nongovernmental organisations. The platform is developed by FDSC with the financial support of the Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

All to the NGO power

Documente :  -- RO - MD 2007

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) impreuna cu partenerii sai Centrul CONTACT (www.contact.md) din Chisinau (Moldova) si Centrul Bucovinean pentru Reconstructie si Dezvoltare din Cernauti (Ucraina), isi propune sa sustina un spatiu de dezbateri privind rolul si implicarea societatii civile din Romania si a statului roman in contextul Politicii Europene de Vecinatate.

In prezent, Comisia Europeana se afla in plin proces de programare a asistentei financiare pentru R. Moldova pentru perioada 2011- 2013.  In procesul de programare a IEVP, Comisia Europeana si-a asumat deschiderea si angajamentul de a realiza o consultare reala si extinsa cu reprezentantii societatii civile din statele partenere. Reprezentantii Guvernului Romaniei si reprezentantii Romaniei in Parlamentul European vor avea un rol in procesul de aprobare a programarii asistentei financiare acordata de catre UE pentru R. Moldova.


Din 1991 pana acum asistenta acordata R. Moldova de către UE a atins cifra de circa 300 milioane de euro. Aceasta a inclus asistenta acordată prin intermediul Programului TACIS (componentele: national, regional si cooperare transfrontalieră), precum si prin intermediul unor programe tematice precum Programul pentru Securitatea Alimentară, Initiativa Europeană pentru Democratie si Drepturile Omului (EIDHR), asistenta macro-financiară si umanitară. R. Moldova a fost eligibilă si pentru proiecte din domeniul migratiei si azilului din cadrul Programul AENEAS (anii bugetari 2004-2006).

Prin intermediul noului Programului National IEVP, in perioada 2007-2010 R. Moldova i-au fost alocate 209,7 milioane de euro. Asistenta este concentrată pe 3 sectoare prioritare, selectate in baza obiectivelor politicii definite in Planul de Actiuni UE - Moldova:

  • sustinerea in dezvoltarea democratică si in buna guvernare;
  • sustinerea in reforma sistemului judiciar si crearea capacitătii administrative;
  • sustinerea in reducerea nivelului sărăciei si in cresterea nivelului economic. 

Guvernele statelor membre ale UE sustin de asemenea in mod bilateral programe de asistenta pentru dezvoltare in R. Moldova. Guvernul Romaniei si-a asumat de asemenea decizia de a acorda asistenta pentru dezvoltare R. Moldova. Pana in prezent, aceasta asistenta a ramas insa extrem de discreta, atat in ceea ce priveste volumul fondurilor alocate, cat si mijloacele prin care s-a facut alocarea asistentei, in ciuda apelurilor venite din partea societatii civile pentru transformarea asistentei pentru dezvoltare intr-o arie prioritara a actiunii externe a Romaniei.

In cadrul seminarului “Consultarea cu societatea civila in procesul de programare a Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (IEVP)” organizat de FDSC in perioada 25-27 februarie 2009 la Voronet in judetul Suceava, reprezentanti ai societatii civile din R. Moldova, Ucraina, Georgia si Armenia au avut ocazia sa isi exprime, atat in calitate de lideri de organizatii, cat si ca simpli cetateni ai unor state vecine, opiniile si asteptarile pe care le au de la Romania - nou stat membru al UE. RO - MD 2007

Dna. Aurelia Bondari, director executiv al Federatiei Nationale a Agricultorilor AGROinform, R. Moldova, a raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Din ianuarie 2007 Romania este membru al Uniunii Europene si participa in aceasta calitate la Politica Europeana de Vecinatate. Ce credeti ca ar trebui sa faca Romania pentru a deveni un actor european respectat si apreciat la granita de est a Uniunii Europene?

2. Ce mesaj ati dori sa adresati unui reprezentant al Romaniei in Parlamentul European?

3. Ce mesaj ati dori sa adresati, in calitate de cetatean al R. Moldova cetatenilor din Romania?


Home About Us Press Projects Procurements Contact