Home About us Press Projects Procurements Contact English Romana

Civil society directory

The database is available online (in Romanian) on the portal StiriONG.ro, a constant resource of information and news for the nonprofit and business environment, donors, citizens, public administration.

Civic Innovation Fund

The Civic Innovation Fund (CIF) is a programme developed by FDSC. It aims at supporting innovative civic initiatives and actions of NGOs in Romania, accountability and active participation of citizens so as to contribute to the development of the community.

Institute of Social Economy

The Institute of Social Economy (IES) is a program of FDSC initiated and developed within the project "PROMETEUS - Promoting social economy in Romania through research, education and training at European standards".

ONGFest

ONGFest – the Romanian National Fair of Non-Governmental Organisations is the most important outdoor event of the Romanian civil society. Its aim is to increase the number of citizens actively engaged in the community, to develop the associative culture and to enhance Romanian NGOs’ involvement in the society.

E-learning platform

The first Romanian service of its kind dedicated to representatives of nongovernmental organisations. The platform is developed by FDSC with the financial support of the Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

All to the NGO power

PrezentareDocumenteSustinatoriProiecte finantateIntrebari frecvente

 

Titlul proiectului: Fondul pentru Inovare Civica

Finantator: Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust)

Durata proiectului: 15 luni

Scopul proiectului: Sprijin intern durabil pentru ONG-urile romanesti

Prin Fondul pentru Inovare Civica, FDSC are ca scop crearea instrumentului sau propriu de finantare pe termen lung pentru construirea durabilitatii ca un colector de fonduri nationale si finantator pentru societatea civila in general, cu accent pe actiuni civice.

Grupul tinta:

Beneficiarii directi sunt organizatiile neguvernamentale si grupurile informale care promoveaza actiuni civice in cadrul comunitatii lor si / sau in domeniul lor de activitate (fie recunoscute pe scara larga ca oragnizatii watch-dog si advocacy sau organizatii mici, locale).

Cel putin 50 ONG-uri vor beneficia de mecanismul de finantare si de cel putin 15 ONG-uri vor beneficia de asistenta dedicata.

Obiectivele proiectului:

- crearea unui fond intern pentru sustinerea initiativelor civice ale ONG-urilor care urmeaza sa fie dezvoltate pe termen mediu si lung

- cresterea sprijinului din partea unor filantropi si companii romanesti, responsabile social pentru initiative civice ale ONG-urilor

- consolidarea rolului FDSC ca fundraiser si grant maker (colector de fonduri si finantator) pentru sectorul neguvernamental romanesc

Scurta descriere:

Desi sursele de venit ale organizatiilor non-guvernamentale s-au diversificat, putine dintre acestea primesc sprijin din partea comunitatii de afaceri sau autoritatile publice. Cele mai importante surse de venit pentru ONG-urile raman cele din strainatate (finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana si de la fundatii straine sau internationale).

La acest moment, in Romania, FDSC este cel mai important administrator de finantari pentru programele societatii civile din Romania, dar inca dependenta de sursele externe, fara programul sau propriu de finantare, pentru a aduna resurse locale pentru sprijinirea dezvoltarii durabile pe termen lung a societatii civile si a organizatiilor non-guvernamentale.

FDSC va pune in practica un mecanism de finantare (Fondul pentru Inovare Civica) menit sa sprijine initiative inovatoare civice ale ONG-urilor. Mecanismul de finantare va combina fondurile de la CEE Trust, cu fonduri atrase din surse nationale / locale - filantropi locali si companii responsabile social.

Fondul pentru Inovare Civica va distribui fonduri pentru ONG-uri prin doua metode:

-       apel pentru propuneri de proiecte

-       fond de urgenta

Fondul de urgenta va oferi suport pentru initiative care sunt strict legate de agenda publica si trebuie sa fie dezvoltat intr-o anumita perioada de timp si sunt dificil, daca nu imposibil, pentru a se incadra in termenul stabilit de Apel pentru propuneri de proiecte.

Activitatea de strangere de fonduri pentru asigurarea suportului local / national al acestui Fond (cel putin 100.000 de dolari) va fi in curs de desfasurare in timpul implementarii proiectului si va crea premisele pentru continuarea Fondului si dupa incheierea finantarii de la CEE Trust. In afara de abordare directa, traditionala cu oameni de afaceri, FDSC va utiliza platforme de afaceri  si va organiza evenimente speciale (mese de afaceri, mixere, reuniuni).

Cel putin 30 filantropi locali si companii responsabili social vor fi abordati si invitati sa dezvolte politici de finantare pentru comunitatea romaneasca ONG-urilor. De asemenea, FDSC va tine cont si de politicile CSR, analizate si abordate in mod specific.

Initiative care pot fi finantate:

- proiecte pentru monitorizarea procesului de luare a deciziilor si a autoritatilor, facilitarea participarii publice, care pledeaza pentru crearea unui mediu mai favorabil pentru societatea civila, etc

- proiecte care incurajeaza abordari inovatoare in domeniu

- initiativele mici si cele inovative sunt preconizate a fi sustinute printr-un mecanism de finantare complex, care va combina fondurile oferite printr-un mod competitiv cu asistenta dedicata si suport pentru dezvoltarea proiectelor si pentru consolidarea capacitatii organizatiilor de a continua dezvolta astfel de initiative.

Valoarea finantata – max. 15.000 USD

 


Home About Us Press Projects Procurements Contact